Marraskuussa lintujen ruokintapaikoilla on jo vilskettä

pähkinähakkiHelena Pesonen sain Ikaalisissa isänpäivänä hauskan uuden lintulajin piharuokinnalleen, kun kaksi pähkinähakkia saapui taiteilemaan sembramäntyjen kävyillä.

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA. Säännöllinen talviruokinta aina kevään koittoon saakka on pienille siivekäsystävillemme paras kylmän vuodenajan lahja.

Maan jäätyessä on aika aloittaa talviruokinta. Jo lokakuussa talitiaiset ilmoittivat ikkunaruutujemme koputuksellaan selkeän viestin: olisi ruokinnan aika

Talvilintujen seuraaminen ruokintapaikoilla on mainiota luonnon opiskelua ja antaa auttajalle takuuvarmasti hyvän mielen. Talven kylmyys, lyhyt valoisa aika, lumi ja jää vaikeuttavat ravinnon löytymistä, eikä moni siivekäs ei näe enää uutta kevättä.

Murskattu pähkinä on linnuille superruokaa, jonka lisäksi tarjota voi auringonkukan siemeniä, talipalloja ja talimakkaraa. Kauraa maahan keltasirkuille ja fasaaneille.

Kotipihamme viisi närheä ahtavat kupunsa ensi töikseen täyteen pähkinää ja kiikuttavat ne talvivarastoonsa. Vasta pähkinöiden loputtua alkaa talimakkaroiden nokkiminen. Samoin tekevät tiaiset. Linnutkin osaavat nirsoilla ruoastaan.

Kolmen kärki neljällä ruokintapaikallani on aina sama: pikkuvarpunen, sinitiainen ja talitiainen. Joukossa jokunen hömö- ja kuusitiainen, muutamia viherpeippoja, punatulkkuja, mustarastaita sekä tietysti käpytikka, harakka ja orava. Uusimpia ruokavieraita ovat puukiipijä, pyrstötiainen ja harmaapäätikka. Kovilla pakkasilla keltasirkkuja hakeutuu joka kauraruokintapaikalle 150-200 yksilöä.

Tänä talvena sinitiaisten määrä saattaa olla tavanomaista vähäisempi, sillä sinitintit lähtivät joukolla muutolle. Hankoniemellä laskettiin lokakuussa sinitiaisten päivämuuton Suomen ennätys, yhtenä päivänä 8 870 muuttavaa sinitinttiä ja yli 10 000 talitinttiä.

Keskitalvella ruokinnalle ilmestyy saalistamaan pikkulintuja säännöllisesti varpuspöllö sekä talvehtimaan jäänyt varpushaukka, sillä sen pääruoka, metsien peipot ovat nyt Keski-Euroopassa. Jouko Kuorttin ruokintapaikalla Ikaalisten Sorvanperällä kuvattiin kanalintujen, jänisten ja valkohäntäpeurojen lisäksi villisika ja karhu.

Lumijälkiseuranta ja yötarkkailu on paljastanut piharuokintamme mielenkiintoisia nisäkäsvieraita: kettu, supikoira, näätä, lumikko, kärppä ja kuusi rusakkoa syömässä keltasirkuilta jääneitä kauroja. Kettu käy huolettomasti aivan ikkunan alla.

 

 

1. Oili Tamminen ( 83 v) ylläpitää Äkönmaalla ansiokkasti lintujen talviruokintaa . Viime viikon ensilumilla vilinä ruokintapaikalla oli melkoinen. Hömö- ja kuusitiainen tulivat lähes kädeltä syömään pähkinämurskaa.

 

Valkoselkätikka pärjää nykyään hyvin

Kari Isokivijärven Komin ruokinnalle saapui taas vanha tuttu, uhanalainen valkoselkätikka. Laji on havaittu tänä syksynä myös Kyröspohjassa, Heinijärvellä ja Miharinlammella.

Valkoselkätikalla menee nykyään hyvin lajin saatua muuttovoittoa Venäjältä. Vuonna 2018 maassa löytyi 220 valkoselän parireviiriä, joilta varmistui 140 pesintää. Pirkanmaalta löydettiin kuusi pesintää. Valkoselkä pesinee myös Hämeenkyrössä, vaikka pesää ei vielä ole löydetty etsinnöistä huolimatta.

Aikoinaan hyvin harvalukuinen harmaapäätikka on nykyisin tikkojemme menestyjiä ja melko tavallinen ruokintavieras, sillä talirasvaa se ei tunnetusti voi vastustaa. Harmaapäätikka on tänä syksynä tavattu ruokintapaikoilla Heinijärvellä, Kaipiossa, Jumesniemessä, Komissa ja Lavajärvellä sekä Viljakkalan Lopenkulmalla ja Jämijärven Kuusijoella.

Kauniita pohjoisen järripeippoja on jäänyt viivyttelemään ruokinnoille, vaikka järrien pääjoukot ovat jo Euroopassa. Kari Isokivijärven ruokinnalla järrejä laskettiin 20, Timo Palomäen ruokinnalla Kaipiossa 43 ja Kari Hakalan ruokinnalla Miharinlammella kuusi yksilöä.

Pekka Rintamäki, teeristä väitöskirjan tehnyt tohtorimies, suoritti perinteisen syyslaskennan Sasissa ja Sarkkilassa kiertämällä Sarkkilanjärven marraskuun alusssa. Laskentalenkillä havaittiin 21 eri lintulajia ja lintuyksilöitä yhteensä 617. Mainittavimpana 150 joutsenta, 87 kanadanhanhea, 32 sinisorsaa, kaksi telkkää, 73 urpiaista, 42 pikkuvarpusta, 37 talitiaista ja 15 sinitiaista.

Viime viikonvaihteen lintukierroksen mukavia havaintoja Ikaalisissa olivat koskikara Röyhiössä Saukkolammen laskupurolla, 32 joutsenta Kalliokielessä, 40 tilheä Läykkälässä.

Hämeenkyrössä Turkkilan pelloilla tankkasi 36 joutsenta vieressään 11 teertä. Erittäin uhanalainen lapasotkanaaras oli pysähtynyt syysmuutollaan lepäilemään Pappilanjoelle.

Viljakkalan Haverissa 23 teertä vietti sadepäivää tienvarren koivikossa. Lämmin alkukesä suosi teeripoikueiden selviytymistä.

Isänpäivänä Sarkkilan omakotiasukkailla riitti upeaa seurattavaa, kun aivan talojen lähipellolla laidunsi 205 laulujoutsenta, 60 kanadanhanhea ja myöhäinen tuulihaukkakoiras tähysteli pelloilta myyriä.

 

 

Hannu Järvinen