Ikaalisten kuntarakenteen ja varhaiskasvatuksen toimivuuden puolesta

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Mansoniemen ryhmiksen lopettaminen tuotiin esiin 13. maaliskuuta järjestetyssä vanhempainillassa ainoana sivistyslautakunnalle huhtikuussa vietävänä esityksenä. Näin suuri päätös koskee koko ympäröivää kylien yhteisöä, jota on kuultava kylien palvelujen mahdollisesta päättämisestä.

Kaksitoistapaikkaisen ryhmiksen lisäksi Mansoniemen ja lähikylien väki käyttää tiloja kokouksiin, liikuntaan, matonkudontaan ja kylätapahtumiin. On myös täysin käsittämätöntä, että sivistyslautakunnalle ollaan antamassa vain yksi lyhytnäköinen esitys varhaiskasvatuksen leikkauksien suorittamiseksi. Miten kukaan voi tehdä objektiivista päätöstä katsomatta muita varteenotettavia vaihtoehtoja?

Esittelyn perusteella Kilvakkalaan on tulossa tyhjiä paikkoja ja keskustassa on liian täyttä. Mansoniemen tilanne taas on stabiili. Lapsia riittää hoitoon ja kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä tämänhetkiseen tilanteeseen. Yksi potentiaalinen vaihtoehto olisikin yhdistellä Kilvakkalan ja Ikaalisten keskustan toimintaa, jolloin:

– Mansoniemi pysyy ja ympäryskylillä säilyy kallisarvoinen päivähoitopalvelu kolmostien välittömässä läheisyydessä.

– Kuljetusmatkat pienille lapsille ja työmatkat heidän vanhemmilleen eivät muodostuisi kenellekään epäinhimillisiksi. (Päivittäinen lisämatka pienille lapsille esimerkiksi Kilvakkalaan olisi noin 30 minuuttia.)

– Kunnan nykyinen palvelujoustavuus säilyisi ennallaan.

– Kunta huomioisi toiminnassaan ilmastonmuutoksen välttämällä lapsiperheiden ykstityisautoilusta muodostuvat turhat pakokaasupäästöt.

– Sama taloudellinen leikkaus tehtäisiin ilman viimeisen kunnanpalvelun viemistä Riitialan, Kovelahden ja Mansoniemen alueelta.

– Tilanteen parantuessa Kilvakkalaan on helpompi avata uudestaan lisäpaikkoja verraten siihen, että Mansoniemen alueelle rakennettaisiin kokonaan uusi päiväkoti.

Vaihtoehtoisesti keskustan alueelta Kilvakkalaan on edestakaisin noin 10 minuuttia , jolloin mitään paikkaa ei tarvitse sulkea ja matkojen kestot pysyvät kaikille osapuolille kohtuullisina.

On erikoista, että asiaa ei ole vielä viety edes sivistyslautakunnalle ja silti eri tahoilta kysellään, mihin lapset meinataan laittaa hoitoon Mansoniemen sulkeuduttua. Vanhempien on myös annettu käsittää, ettei Mansoniemeen kannata enää hakea paikkoja muuttuvista tekijöistä johtuen, jolloin hakijamäärät paperillakin jäisivät mahdollisimman pieniksi.

Vanhempainillassa esitetty korvaava perhepäivähoitomahdollisuuskin oli asiaa tarkasteltaessa kapasiteetiltaan puolet pienempi kuin mitä esityksessä markkinoitiin.

Viimeaikoina kyläyhteisöltämme on jo viety Riitialan ala-aste ja eskari sekä Mansoniemen ja Kovelahden koulut. Samalla keskustaan on rakennettu uusi koulu, pesäpallokenttä, kirjastotilat, liikenneympyröitä, paloasema ja kauppakeskus. Rakenteilla on myös uusi koulukompleksi ja lähivuosina aloitettaneen uuden liikuntahallin rakennustyöt.

Mansoniemen ryhmis on taas viimeinen lähialueemme merkittävä kunnan palvelu.

 

Opri ja Janne Keskinen

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803