Managerikoulutus sukeltaa musiikkibisneksen ytimeen

Laulusolistit Henri Jokinen ja Maarit Piittala ovat juuri aloittaneet musiikkituotannon ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen Saskysssa. Koulutusvastaavana toimii Minna Hauhia (keskellä).

IKAALINEN. Koulutuskuntayhtymä Saskyn Idea-kampuksella opiskelee lähes 650 opiskelijaa. Tässä eri alojen värikkäässä joukossa ovat mukana myös Maarit Piittala ja Henri Jokinen. Molemmat ovat laulajia ja nyt he tähtäävät opinnoissaan musiikkituotannon ammattitutkintoon.

Saskyn musiikkituotannon koulutuksessa on kaksi osaamisalaa, manageri- ja lauluntekijäkoulutus, jotka molemmat valmistavat ammattitutkintoon.
– Managerikoulutus osui juuri oikeaan aikaan. Keikat ovat koronan takia jäissä, joten nyt on hyvä aika opiskella. Muuten tällaista mahdollisuutta ei ehkä olisi käyttänyt hyväkseen, pohtii Piittala.

Ikaalilainen Piittala sukelsi musiikkimaailmaan lähes untuvikkona vuoden 2019 alussa. Laulua pienestä pitäen harrastaneen Piittalan unelmasta tuli totta kerta rysäyksellä, kun hän sai laulusolistin paikan paikallisessa Mainingit- bändissä. Saman tien syntyi Manti ja Mainingit, joka tunnetaan popista ja iskelmästä, muta erityisesti Irwinin musiikista.
– Olen todella onnellinen, että pääsin amatöörinä ammattilaisten joukkoon. Opinnoistani aion nyt edesauttaa bändin eteenpäin menoa ja tarvittaessa auttaa opinnoillani muitakin musiikintekijöitä, Piittala kertoo.

Kouluttajina alan ammattilaisia

Koulutusvastaava Minna Hauhia säestää Piittalan näkemyksiä.
– Vaikka koronan vaikutukset ovat pääsääntöisesti ikäviä, jotain hyvääkin se voi antaa eli mahdollisuuden kouluttautua. Nyt on oiva aika suunnitella uutta sekä ja kehittää osaamista, jotta työkalut ovat sitten terävinä, kun keikat, tapahtumat ja projektit taas lähtevät liikkeelle, Hauhia sanoo.

Puolitoista vuotta kestävä musiikkituotantokoulutus on monimuoto-opiskelua.
– Keskeistä ovat tiimioppiminen, suorat kontaktit musiikkibisneksen ytimeen sekä erilaiset musiikkialan projektit. Koulutuksessa vierailee musiikkialan eturivin ammattilaisia muun muassa ohjelma- ja manageritoimistoista, Hauhia sanoo.

Sastamalainen, vasta 16-vuotias Henri Jokinen tuli kansan tietoisuuteen voitettuaan Tango nuori -kilpailun vuonna 2019. Keikkoja pukkasi nuorelle miehelle heti. Hän laskee, että on kolmessa vuodessa tehnyt noin 300 keikkaa. Nyt vuoden alusta tanssibändi Pekkaniskan Pojat pestasi Jokisen laulusolistikseen.
– Keikkakalenteri on myyty muutamaksi vuodeksi eteenpäin, mutta koronan takia keikat ovat nyt tauolla. Minullekin Ikaalisten tarjoama koulutus oli juuri se, mitä haluan, sanoo viime syksynä peruskoulun päättänyt Jokinen.

Jokinen haluaa tietoa ja taitoa musiikkibisneksestä.
– Keikkamyyntiin tarvitaan taitoa, koska ala on kovasti kilpailu, hän sanoo.
– Toki keikkamyyntiä olen jo tehnyt, aika paljon tuli soiteltua myyntipuheluita salaa koulun vessastakin, Jokinen nauraa.

Sekä Piittala että Jokinen odottavat alkaneelta koulutukselta myös verkostojen syntymistä.
– On hyvä, kun pääsemme tutustumaan monipuolisesti musiikkialan tekijöihin, he sanovat.

Hauhia muistuttaa, että manageri on tärkeä ratas isossa ja hyvin raadollisessakin musiikkibisneksessä.
– Managerin täytyy hallita montaa eri palikkaa ja siitä syntyvää kokonaisuutta. Hän suunnittelee, markkinoi ja myy. Siihen tarvitaan sosiaalisia taitoja, mutta etenkin liiketoiminnan tuntemusta. Sitä kaikkea pyrimme koulutukseen sisällyttämään, Hauhia kertoo.

 

Terhi Palonen