Maisema-Triathlon onnistui mainiosti Hämeenkyrön pienvenesatamassa

triathlon maisema-triathlon triathlonit pirkanmaalla pirkanmaa hämeenkyröKuva: Ari Kaurahalme Uintiosuudella vedessä riitti tungosta.

HÄMEENKYRÖ. Kyrös-Rastin järjestämällä Hämeenkyrön Maisema-Triathlonilla testattiin uutta kilpailukeskusta Hämeenkyrön keskustan tuntumassa. Loppuunmyydyn ja kovatasoisen kilpailun uusi sijainti sai kehuja sekä osanottajilta että yleisöltä.

Järjestyksessään jo kuudes Maisema-Triathlon kilpailtiin viime sunnuntaina 19. heinäkuuta. Korona-rajoitusten vuoksi kilpailuun oli myynnissä vain sata lähtöpaikkaa, jotka kaikki myytiin loppuun jo ennakkoon. Koska kilpailuja on järjestetty tänä vuonna vasta hyvin vähän ja isoimmat kilpailut on peruttu, Hämeenkyröön saapui tänä vuonna poikkeuksellisen kaukaa kilpailijoita. Koronarajoitusten vuoksi kilpailijat oli tänä vuonna jaettu kahteen 50 hengen lähtöryhmään, jotka starttasivat 15 minuutin välein.

Kilpailu oli sekä naisten että miesten pääsarjoissa tasainen. Stormin Terästä edustava Sami Nikkilä nousi ensimmäisenä 300 metrin uintiosuudelta, perässään melko tasaisena ryppäänä seurakaverinsa Rauno Koski, Tampereen Triathlonklubin Matti Moisio ja hämeenkyröläislähtöinen TriathlonSuomen Pasi Huhtala. 15 kilometrin Kirkkojärven ympäripyöräilyn jälkeen juoksuosuudelle Nikkilä ja Koski pääsivät karkaamaan noin 20 sekuntia ennen Moisiota ja Huhtalaa. Neljän kilometrin juoksussa Rantakulmalle kärkikaksikko joutui kuitenkin taipumaan nuoremmilleen ja voittoon juoksi Moisio minuutin ja yhden sekunnin keulalla ennen Huhtalaa. Nikkilä jäi voittajasta 1:16 ja palkintopallilta pudotettu Koski 2:24.
– Taktiikkani oli mennä alkuun kovaa ja loppua kohti kiristäen, virnuili tyytyväinen voittaja Moisio maalissa loppuajalla 44:08.

 

Kansanedustaja kiskaisi kolmanneksi

Naisten kovatasoisen kilpailun voittaja oli Janina Saarnio Turun Urheiluliitosta ja toiseksi sijoittui jyväskyläläisen Stamina Triathlonin Johanna Lahikainen. Kolmas oli sastamalalainen Team Manyonea edustava Jonna Karimäki. Saarnio nousi uinnista aivan koko kilpailun kärkijoukossa ja pääsi lähtemään kolmantena pyöräosuudelle.
– Yritin kyllä sinnitellä pyöräosuudelle miesten perässä, mutta lopulta oli pakko luovuttaa ja jäin heistä jälkeen, kertoi voittaja Saarnio maalissa. Saarnion voittoajalla 48:51 olisi sijoituttu koko kilpailussa viidenneksi. Lahikainen jäi voittajasta tasan minuutin ja kolmanneksi sijoittunut Karimäki 2:46.

Kilpailun mielenkiintoisin ja seuratuin osanottaja edusti kuitenkin Miehet 45-sarjaa. Suomen kaikkien aikojen menestynein triathlonisti ja lajin legenda Pauli Kiuru katkaisi Hämeenkyrössä 18 vuoden triathlonin kilpailutauon. Nykyinen kansanedustaja kertoi haastattelussa ennen lähtöä, että hän on kyllä uinut ja juossut, mutta pyöräilyä ei ole juurikaan harjoitellut. Urallaan kerran Havaijin Ironmanin MM-kilpailun hopeaa ja kaksi kertaa pronssia saavuttanut Kiuru näytti omassa lähtöryhmässään muille ylivoimaista uintivauhtia ja rantautui lähes 30 metriä ennen muita. Pyöräosuudella Kiuru joutui taipumaan, mutta hyvän juoksuosuuden siivittämänä saapui maaliin kolmantena 3:21 jäljessä voittajaa, kesähämeenkyröläistä Hannu Henrikssonia. Triathlonteam 226:sta edustavan Henrikssonin voittoaika oli 50:49. Toiseksi sarjassa sijoittui KNT-Triathlonin Toni Virtanen jääden 48 sekuntia voittajasta. Kiurun kanssa otettujen selfieiden määrästä päätellen, oli monelle osanottajalle niin sanotusti kova juttu startata samassa kilpailussa.

 

Oivan oma Maise kiritti voittoon

Naiset 45-sarjassa voittajaksi kukitettiin Ikaalisissa asuva, Triathlonteam 226 edustava Maise Autero loppuajalla 59:49. Toiseksi sijoittui Katja Koivulahti Hämeenlinnasta ajalla 1:00:18 ja kolmanneksi PUHTI Triathlonin Mari Seppä 1:00:46.

Nuorten sarjoissa nähtiin myös vauhtia kun pojat 16 -sarjassa Teisko Triathlonin Akseli Pitkänen olisi sijoittunut koko kilpailun viidenneksi ajalla 49:09. Pitkänen oli lähtöryhmänsä ylivoimaisesti nopein, joten matkalla ei ollut hänelle kirittäjiä. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat veljekset Toivo ja Väinö Koivu Aqua Plus Triathlonista. Toivon loppuaika oli 55:39 ja Väinön 1:13:35. Sarjassa neljänneksi sijoittui Kyrös-Rastin Jaakko Naskali 1:18:20 ja kuudenneksi Eero Ala-Jaskara 1:34:55.

Tyttöjen 16-sarjassa ylivoimaiseen voittoon kiisi monen lajin taituri, Team Manyonea edustava Annika Rantanen loppuajalla 57:18. Toiseksi sijoittui Hertta Pitkänen 6:18 voittajasta jääden ja kolmanneksi Kyrös-Rastin Johanna Naskali ajalla 1:07:12. Neljänneksi sijoittui Kyrös-Rastin Vilma Pyhtilä ajalla 1:22:41. Joukkuekilpailun voittajajoukkue oli Nopaline, jonka jäsenet olivat Hapa, Jopa ja Kimi. Kyrös-Rastissa suunnistavat Ala-Jaskaran sisarusten joukkue Metsätähdet sijoittui toiseksi kokoonpanolla Veera, Aaro ja Paavo Ala-Jaskara.

Kilpailuun osallistui kokeneiden triathlonistien lisäksi lukuisia ensikertalaisia. Kuntoilijoiden ja ensikertalaisten osallistumiskynnyksen madaltamiseksi he saattoivat osallistua Maisemanautiskelijat-sarjaan, joka ei ollut kilpasarja ja jonka palkittavat arvottiin.

 

Uutta reittiä kehuttiin vuolaasti

Kilpailijat kehuivat vuolaasti uutta kilpailukeskusta ja reittejä. Kilpailijoiden ja katsojien pysäköinti läheisellä Matkaparkilla oli oikein toimiva. Juoksuosuus Rantakulmalle myötäili kaunista Pappilanjokea, joten reitti oli aiempiin vuosiin nähden paljon tasaisempi. Myös yleisön oli helppo seurata kilpailua muun muassa pienvenesataman aallonmurtajalla ja läheisellä Annan puiston leikkialueen liepeillä. Kyrös-Rastin talkoolaisia ja toimitsijoita kilpailun järjestäminen vaati noin parikymmentä henkeä. Uintiosuutta oli turvaamassa Hämeenkyrön VPK:n pintapelastusveneen lisäksi kaksi soutuvenettä. Liikenteenohjaajia oli kolmostien varren risteävillä teillä ja lisäksi kilpailutoimisto, kisapuffetti ja kilpailun juomapiste edellyttävät toimitsijoita.

 

 

Elisa Tuomisto