Maaseudunkin turvallisuus on taattava

Pääkirjoitus 21.2.2019

 

Huumekuskien määrän kasvusta on puhuttu julkisuudessa jo pidempään. Meillä toimituksessa totuus tulee silmille lähes päivittäin, sillä jos muutama vuosi sitten joku ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena liikenteessä, se oli ehdottomasti poikkeus.

Nyt kun poliisin tiedotteita selailee, alkaa näppituntuma olla, että useampi rattijuoppo on huumeissa kuin humalassa tai sitten molempia. Luonnollisesti täällä kolmostien kupeessa iso osa huumekuskeista on ohikulkumatkalla valtatietä pitkin, mutta eivät ainepäissään ajavat kuljettajat valitettavasti ole harvinaisuus pienemmilläkään teillä.

Huumeidenkäytön lisääntymisestä myös maaseudulla on valitettavasti muitakin viitteitä. Jos joskus puhuttiin, että eihän pienemmilläkään paikkakunnilla enää lintukodoissa olla, on ne puheet voitu lopettaa jo pidempi tovi sitten. Pikemminkin on riski, että pienet paikkakunnat jopa houkuttelevat huumerikollisia, sillä niissä poliisin valvonta alkaa olla aika marginaalista.

Syrjemmällä rikolliset saavat häärätä varsin rauhassa, mutta voivat aiheuttaa pelkoa ja turvattomuuden tunnetta lähiseudun asukkaille varsinkin, kun tiedetään, että jos poliisia tarvittaisiin, voi virkavallan tulo pahimmillaan kestää pienen ikuisuuden.

Hämeenkyrössä ja Ikaalisissakin Pirkanmaan kiertueellaan poikennut oikeusministeri Antti Häkkänen esitti, että poliisien määrää pitäisi pystyä tulevalla vaalikaudella nostamaan.

Suomessa on tällä hetkellä tuhatta kansalaista kohti 1,3 poliisia, kun vaikkapa Ruotsissa vastaava luku on kaksi. Vuodesta 2010 poliisien määrä on laskenut Suomessa useammalla sadalla.

Pelkkä poliisien määrän lisääminen ei kuitenkaan ratkaise kasvavia ongelmia. Panostusta tarvitaan yhtä lailla ennaltaehkäisevään toimintaan. Nuorten päihde-, syrjäytymis- ja mielenterveysongelmiin pitää pystyä puuttumaan jo varhaisessa vaiheessa, jos ongelmia todella aiotaan yhteiskunnasta kitkeä.

Nuorten pahoinvoinnista, huumeiden lisääntymisestä koko maassa ja poliisin niukoista resursseista puhutaan varmasti vaalien alla. Toivottavasti asioihin tartutaan myös uuden eduskunnan aloittaessa työnsä.

 

 

Katri Linnikko

päätoimittaja