Maalla viihdytään helteilläkin

Olemme saaneet nauttia poikkeuksellisen lämpimästä säästä, jopa helteistä, nyt kesäkuussa. Helle voi olla kuitenkin asuinpaikasta ja -olosuhteista riippuen joko nautinnollista tai tuskaista. Tämän olen saanut todistaa myös itse.

Kaupungissa pienessä yksiössä asuminen varsinkin helteillä ei ole se kaikista mukavin vaihtoehto. Sisällä oleminen tuntuu lähes mahdottomalta, eikä siellä ole tilaa liikkua. Ulkonakin ihmisiä on kaikkialla, esimerkiksi puistot ovat täynnä auringon ottajia ja toreilla ei ole tietoakaan turvaväleistä.

Helteiden lisäksi kaupungista saattaa tehdä mieli paeta ruuhkien ja ilmansaasteiden takia. Jonottaminen ihmisvilinässä on valitettavan tuttua minullekin, mutta varsinkin kuumuudessa se ei ole mitenkään mieluisaa.

Maaseudulla taas tilanne on toinen. Täällä on tilaa olla ja hengittää. On mahdollisuus nauttia helteistä ihan eri tavalla kuin suuressa kaupungissa. Ihmisillä on yleisesti enemmän tilaa elää taloineen ja tontteineen, kun ne eivät ole ahdettu aivan vieretysten.

Esimerkiksi omakotitalossa maalla on paljon viileämpi kuin pienessä kerrostaloyksiössä. Omalla pihalla voi oleskella, pelailla, grillata ja ottaa aurinkoa kaikessa rauhassa. On ihanaa heittäytyä pihakeinuun tai riippumattoon ja nauttia hiljaisuudesta ilman autojen pörinää, pelkkien lintujen laulun tavoitettavissa. On vaivatonta kävellä muutama metri ja sitten jo ollakin lähimetsässä.

Joillakin on jopa oma uima-allas, jossa voi viettää kesäpäivää. Myös uimarannoille pääsee aivan hetkessä, ja niissä saa olla jokseenkin omassa rauhassa. Siten helteetkin ovat maalla miellyttävämpiä kestää.

Helteiden toivominen ja niistä valittaminen kuuluvat omalta osaltaan kesään. Itsekin sorrun tähän joka kesä, joten ei se asuinpaikka kuitenkaan ihan kaikkea pelasta, mutta auttaa jonkin verran.

Me suomalaiset olemme varmastikin tottuneet siihen, että juhannuksena on kylmää ja sateista, huono sää. Tänä vuonna näyttäisi kuitenkin tulevan poikkeus tähän sääntöön, koska helteet jatkuvat ainakin sinne juhannukseen saakka. Varmasti monet pakenevat tänä kesänä juurikin hellettä kaupungeista mökeille ja maaseudulle, mahdollisesti vielä veden äärelle.

Täytyy ottaa huomioon se, että kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta asua siellä, missä ja miten he haluaisivat. Tietysti myös kaupungeissa voi asua omakotitalossa ja väljästi joissakin paikoissa. En siltikään pidä itsestäänselvyytenä sitä, että saan viettää kesää väljästi asuen.

Helteet kuitenkin todennäköisesti loppuvat melko nopeasti, joten asuipa sitten missä tahansa, ehdotan, että jokainen yrittäisi nauttia niistä omalla tavallaan, aurinkorasvaa, vettä ja päähinettä unohtamatta.

 

Sara Mattila