Maakuntaan toivotaan sosionomi- ja sairaanhoitajakoulutuksia

Tampereen ammattikorkeakoulu kartoittaa maakunnan koulutustarpeita. Aihe kiinnosti kovasti Ikaalisiin kokoontuneita Hämeenkyrön, Ikaalisten ja Parkanon viranhaltijoita. Keskustelua asiasta kävivät Mari Takkinen, Marianne Viitasalo-Männistö, Anna Mäkelä, Maj-Lis Läykki, Taina Niiranen, Jenni Alppi, Susanna Seitsamo, Lea Yli-Koivisto ja Tarja Soukko.

IKAALINEN. Tampereen ammattikorkeakoulu selvittää parhaillaan, onko Pirkanmaalla tarvetta järjestää sosionomi- ja sairaanhoitajakoulutuksia Tampereen lisäksi myös muualla maakunnassa, kuten Ikaalisissa.

Seudun koulutustarpeita kartoitettiin jo alustavasti tällä viikolla, kun Ikaalisissa oli koolla Hämeenkyrön, Ikaalisten ja Parkanon sivistystoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen johtavia virkamiehiä.

Selkeä viesti oli, että tarvetta koulutuksen jalkauttamiseen maakuntaan on.
– Alueelta on tullut jo pitkään toiveita erityisesti sosionomi- ja sairaaanhoitajakoulutuksien tarpeesta, vahvistaa korkeakouluasiamies Maj-Lis Läykki Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Tutkintoon johtavista koulutusmahdollisuuksista Ikaalisten, Hämeenkyrön ja Parkanon kuntien edustajille olivat kertomassa johtaja Lea Yli-Koivisto ja lehtori Susanna Seitsamo Tamkin terveys- ja sosiaalipalveluista.
– Varhaiskasvatuksessa lastentarhanopettajista on huutava pula. Varhaiskasvatuslain toteutumisen myötä jatkossa pulaa tulee olemaan myös varhaiskasvatuksen sosionomeista, joten tätä koulutusta tarvitaan, kertoivat Ikaalisten varhaiskasvatuksen johtaja Mari Takkinen ja Parkanon sivistysjohtaja Jenni Alppi.

Viime syksynä voimaan tullut varhaiskavastuslaki toi alalle uuden pätevyysvaatimuksen, sosionomin tehtävät.

Uusi laki tiukentaa muutenkin varhaiskasvatuksen henkilöstön kelpoisuusehtoja.

Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa kunnallisissa terveyspalveluissa sairaanhoitajista ei tällä hetkellä ole pulaa, mutta pulmia kuitenkin tuottaa sijaisuuksien järjestäminen.
– Tarvetta on etenkin muuntokoulutukselle eli perushoitajien koulutukselle sairaanhoitajaksi, kertoivat Ikaalisten vanhuspalveluiden päällikkö Marianne Viitasalo-Männistö ja johtava hoitaja Tarja Soukko Hämeenkyröstä.

Esimerkiksi Hämeenkyrössä on parhaillaan neljä hoitajaa muuntokoulutuksessa. Ikaalisissa viimeaikoina on muuntokoulutuksen käynyt kymmenen hoitajaa.
– Sairaanhoitajakoulutuksen tuominen lähelle saattaisi lisätä hoitajien halukkuutta sijoittua maaseutukuntiin, totesi Hämeenkyrön sosiaalijohtaja Taina Niiranen.

– Esimerkiksi Parkanossa ja Mäntässä on aiemmin toteutettu sairaanhoitajakoulutuksia. Toivottavasti maaseutupisteisiin ympäri Pirkanmaata saadaan jatkossa koulutuksia. Kartoitusta tullaan jatkamaan, eli tulemme selvittämään laajasti millaista koulutusta tarvitaan ja kuinka moni siihen olisi kiinnostunut lähtemään. Samalla selvitetään koulutuksen järjestämisen erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, Läykki lupaa.

 

Terhi Palonen