Maailman kestävin laite

Toisinaan tulee nuristua elektronisten laitteiden kestävyydestä, jotka eivät tosiaan ole ennallaan.

Esimerkiksi muinaisuuden kuvaputkilla varustetut telkkarit olivat vuosikymmenien investointi. Nykyiset älytelkkarit kestävät minkä kestävät.

Tai kone saattaisi kestääkin, mutta ei sille mitään päivityksiä julkaista, joten se lakkaa toimimasta.

Kuinka pitkään elektroniikka ylipäätään voi kestää? Aloin pohtia, mikä voisi olla kestävin elektroninen laite. tuukka olli toimittaja kolumni

Kestäviä laitteita ja rakennelmiahan on osattu pystyttää jo vuosituhannet, kuten Gizan pyramidit ja roomalaisten rakennelmat, joista monia hyödynnetään vieläkin.

Mutta se elektroniikka.

Toisin kuin rakennuksella, elektroniikalle ei riitä, että se pysyy kasassa. Sen täytyy toimia, tuottaa ihmiselle jotain, mistä ihminen hyötyy ja näin hän tietää, että laite toimii.

Ongelmana on, että elektroniikka tarvitsee virtaa. Juuri tästä syystä minulla on ehdotus kestävimmäksi elektroniseksi laitteeksi, se nimittäin on toiminut moitteetta jo vuosikymmenet, mutta piakkoin, ehkä ensi vuonna, virta pahus vie loppuu.

Ehdotukseni on Voyager 1 -avaruusluotain. Se laukaistiin avaruuteen 5.11.1977 ja sisaraluksensa Voyager 2:n ohella se toimii yhä.

Voyager 1 on kauimmas avaruuteen ehtinyt ihmisen lähettämä laite ja se on nyt yli 21,5 miljardin kilometrin päässä meistä.

Kaiken aikaa, tälläkin hetkellä, se lähettää maahan tietoja mittauksistaan ja havainnoistaan. Näin tiedämme, että se toimii.

Toisin kuin telkkarimme, radiomme ja muut elektroniset vempaimet, avaruusluotaimien toimintaympäristö ei ole leppoisa +20 asteen sisälämpötila, vaan karmaiseva 270 asteen pakkanen. Lisäksi sitä ei voida huoltaa mitenkään. Saatikka toimittaa varaosia.

Silti lähes kaikki mittalaitteet ja osat toimivat. Ja meidän hienot älypuhelimemme aloittavat oikuttelun, kun joutuvat olemaan hetken pihalla reilussa kymmenessä pakkasasteessa.

Arvoitukseksi jää, kuinka kauan näiden luotaimien laitteet voivat toimia, sillä luotaimien virranlähteet hiipuvat.

Se ei ole ihme, sillä virranlähteidenkin ennakoitu viimeinen käyttöpäivä on ohitettu jo ajat sitten.

Vaikka esimerkki pitikin hakea kaukaa, voidaan sanoa, että elektronisesta laitteesta on mahdollista tehdä äärimmäisen kestävä, jos niin halutaan.

Kallista se toki lienee.

Olisiko muita ehdotuksia kestävimmäksi elektroniseksi laitteeksi?

 

 

Tuukka Olli