Luontoa talvesta kevääseen, keväästä kesään

Seitsemisissä riittää nähtävää ympäri vuoden. Kuva on Liesjoen varrella sijaitsevan vanhan myllyn ikkunasta.

IKAALINEN, YLÖJÄRVI. Retki Seitsemisen kansallispuistoon antaa talvella luonnosta uuden kuvan vaeltajalle, jolle kansallispuisto on tuttua kesältä ja syksyltä.
– Hiihtoreittejä kulkee vähän eri paikoissa kuin kesäajan vaelluslenkit. Esimerkiksi Kivinevan suolle ei kesällä mennä. Hiihtoreitit kiertävät niin, että joka kulmalle osuu tulentekopaikkoja.
Kansallispuiston asiakasneuvoja Leena Hiltunen muistuttaa hiihtolenkin tärkeistä repputavaroista: polttopuuthan taukopaikoilta löytyvät, mutta reppuun eväiden ja tulitikkuja on tarpeen pakata lämmintä vaatetta, ettei tauolla tule vilu.
Hiihtoretki kansallispuistossa onnistuu tavallisilla perinteisen hiihtotyylin suksilla. Ladut saattavat luonnonmetsässä kiemurrella. Pohjustettuja ne eivät ole. Maamättäitäkin saattaa laduilta pilkahdella. Ja kansallispuistossa kun hiihdellään, yllätyksiä saattaa ilmaantua.
– Tällaisena talvena teeriä on varmasti kiepeissään. Ne saattavat sieltä havahtua ja säikäyttää, Leena Hiltunen sanoo.
Yö Seitsemisessä antaa erilaisen kokemuksen kuin lumettomana sulan maan aikana. Talvella ja kesällä, kaikkina vuodenaikoina telttailupaikoilla voi yöpyä. Nukkumaan pääsee vaikkapa Liesijärven laavulle. Heti kansallispuiston läheisyydestä löytyy Metsähallituksen yhteistyöyrittäjien majoituskohteita.
Seitsemisen Talviretkipäivillä 6.–7. helmikuuta pääsee tutustumaan ihan käytännössä talven eksoottiseen yöpymistapaan. Miten rakennetaan lumikammi? Opastetulla retkellä se opitaan ja myös yövytään lumikammissa.
– Vaikka pakkasta olisi 20 astetta, lumikammissa sitä on vain muutama. Tarvitaan lämmin makuualusta ja talviajan makuupussi. Monet ottavat mukaan esimerkiksi ison lampaantaljan.
Leena Hiltunen on Seitsemisessä yöpyessään pystyttänyt majapaikkansa erätoverilla: sadetta pitävällä kankaalla, joka luovasti pingotetaan ikään kuin teltaksi.
– Olin retkellä kaverin kanssa. Oli hauskaa. Nukuimme yhtä hyvin kuin teltassa. Uni tulee, kun vaellusretken jälkeen pääsee makuupussiin.
Kalaa pyydetään Seitsemisen kansallispuiston lammilla kesät talvet. Pilkkijän ei tarvitse edes lunastaa kalastuslupia, sillä pilkkimään pääsee jokamies -oikeudella.
– Kaira on tärkeä ja syötit. Jakkara mukaan tai joku muu istuin. Kaikissa lammissa on kalaa. Saalis riippuu siitä, millä syönnillä kala on. Kun kalaa pyydetään, sitä tulee tai ehkä ei. Sitä ei saada kuten kaupan kalatiskiltä, Leena Hiltunen hymähtää.
Talvikalastuksen salaisuuksiin voi mainiosti perehtyä Seitsemisen Talvipäivillä Särkilammen marjatilan lammella. Silloin on järjestetty monenlaista ohjelmaa eri-ikäisille, ja tavoitteena on näyttää eri tapoja, miten nauttia Seitsemisen kansallispuiston ihanasta luonnosta.
Oletko päässyt koiravaljakon kyytiin? Mieleen jää valjakkoreen narske lumella. Kun Metsähallituksen yhteistyökumppanitkin esittelevät tekemisiään, Talviretkipäivistä toivottavasti kehkeytyy uusi perinne kansallispuistoon.

Päivi Seppälä