Luonto lumoaa Korsukylän musiikkivideolla

musiikkivideo jämijärvi korsukylä johanna kurkela metsä luontoSanni Luomahaara, Emmi Kallioinen ja Olli Tasala löytävät Korsukylän lähimetsästä vielä viimeiset mustikat. Luomahaara ja Tasala halusivat Korsukylä-musiikkivideoon lähiluonnon ihmeitä ja elämyksellisyyttä, johon kuuluu muun muassa taustalla näkyvän Jyllinjoen veden viehätys.

JÄMIJÄRVI. Pieni tyttö ja hänen äitinsä melovat virtaa pitkin kanootilla, hämärän unenomaisessa tunnelmassa. Välillä liikutaan metsässä, jossa shamaani, salaperäinen naishahmo lyö taikarumpuaan, vedessä liikkuu valon välke. Kaiken ympäröi elokuvamainen, hieman mahtipontinen musiikki, ytimessään Johanna Kurkelan herkkä laulu.

Näissä tunnelmissa luonto lumoaa syyskuun alussa julkaistussa Korsukylä-kappaleessa ja sen musiikkivideossa. Jämijärveläisen muusikon Olli Tasalan ja matkailuyritys Korsuretkien yrittäjän Sanni Luomahaaran aloittaman projektin tulos saa nyt omalla tavallaan markkinoida niin Luomahaaran Korsukylää kuin Jämin aluetta yleisemminkin.

Kun Tasala ensimmäisen kerran keväällä 2016 tuli Korsukylään, paikan luonnon tuoma vahva tunne jäi kytemään haluksi tehdä vielä jotain paikan inspiroimaa.
– Lähtökohtana oli laadukas paikallinen tekeminen, jossa yhdistyy kulttuuri ja matkailu, kuvailee kappaleen säveltänyt ja sanoittanut Tasala. Musiikin tuotti Tasalan Every Green in May, viulussa on Elisa Järvelä.

Mukaan tuottajiksi haluttiin vielä kaksi lähiseudun osaajaa, kierrätysmateriaaleja videota verten hyödyntänyt vaatesuunnittelija Ira-Maria Peltoniemi Kankaanpäästä ja graafikko Simo Heikkinen.

 

 

Ihmeet löytyvät lähiluonnosta

Tekijöillä oli vahva näkemys siitä, mitä halutaan kuvattavaksi: lähiluonnon ihmeitä ja elämyksellisyyttä, ja toteuttajaksi pyydettiin ja saatiin ohjaaja Vesa Ranta. Mitään ei haluttu tehdä päälleliimatusti vaan kuvata luontoa enemmänkin kevyesti ja välähdyksenomaisesti sekä tunnelmia herätellen.

– Matkailumarkkinointi on tunteiden luomista, ei sen esittelyä, minkä värisiä serviettejä meillä on. Videolla on paljon sitä, mitä me teemme: kävijöille pyritään avaamaan meitä ympäröivä luonto. Uskon, että tämän nähtyään ihmiset käyvät katsomassa, mitä muuta meillä on tarjolla, Luomahaara sanoo.

Korsukylän rakennuksia ei videolla näykään, mutta henkilöt ovat aidosti paikallisia: Luomahaara itse esiintyy tyttärensä Emmi Kallioisen kanssa, ja shamaanin roolissa nähdyn Tiina Kairiston rummutuksen tahdissa saa Korsulla oikeastikin rentoutua.
– Yksi lähtökohta kappaleelle oli juuri shamaanirumpu, Tasala kertoo.

Kun oli aika valita tulkitsija ja sopiva laulusoundi, Kurkela tuntui Tasalasta oikeastaan heti luonnolliselta vaihtoehdolta.
– Ensin jännitti, lähteekö yksi Suomen huippunimi tällaiseen projektiin, eikä se ollut lopulta suuren työn takana. Oli häikäisevää, millä työmoraalilla hän oli mukana ja toteutti projektia kuin omaansa, Tasala sanoo.

 

Metsä lapsen silmin

Lopussa shamaani houkuttelee tytön ja tämän äidin seuraamaan itseään. Mitä sitten tapahtuu, katsoja voi itse mielessään kuvitella.
– Tytön ja shamaanin kautta tässä kulkee eri sukupolvien kokemus, mennyt aika ja nykyinen, Tasala kuvailee.
– Metsän voi kokea lapsen silmin ja olla yhtä utelias sitä kohtaan, Luomahaara kannustaa.

Videolla nähdään niitä elementtejä, joita kuuluu sellaiseen metsään, joka tekee hyvää mielelle ja koko terveydelle.
– Vesi on tärkeä elementti, sitä katsellessa ihmisille tulee hyvä mieli. Toinen ovat näkymät ja näköalat, joita voi havaita. Kolmas asia on moni-ilmeinen luonto, jossa voi nähdä kaikenlaista. Tällä alueella on nämä kaikki vahvuudet, täältä löytyy moneen makuun erilaista luontoa, Luomahaara sanoo.
– On alkuvoimainen, kaikkivoipa luontoäiti, jota videolla halutaan viestiä. Se tulee aina olemaan meitä vahvempi ja selittämätön, Tasala sanoo.

 

Liisa Raipala