Luonto antaa ainekset kosmetiikkaan

luonnonkosmetiikka elämänpuu suomalainenHeidi Laitala ammentaa sekä inspiraation että ainesosat luonnosta. Tevaniemi ja sen ympäristö on käynyt hänelle rakkaaksi.

IKAALINEN. Vanhan maatalon pöydällä tuoksuu terva, nokkonen, lime laventeli tai kaneli – vähän riippuen siitä, mihin kohtaan siirtyy istumaan. Pöydällä kun istuu kokoelma suolasaippuoita. Katossa puolestaan roikkuu jääkiekkomaali, jossa kuivaa yrttejä.
– Miehen keksintö, Heidi Laitala nauraa.

Kun tekee työkseen luonnonkosmetiikkaa, työ näkyy myös eri puolilla kotia. Värikkäät kynttilät syntyvät pannuhuoneessa. Tekoprosessi on niin intensiivinen, ettei sinne parane vieraita päästää.

Kynttilöistä ja saippuoista koko homma itse asiassa alkoikin, harrastuksena. Meni vuosia ja tuli kaikenlaisia pieniä mutkia matkaan, mutta lopulta luonnonkosmetiikkayritys Elämänpuu sai virallisesti alkunsa.

Sen jälkeen onkin pitänyt kiirettä. Kesällä kotona Tevaniemessä on tullut vietettyä tavallista vähemmän aikaa, sillä Laitala on matkustanut ympäri Suomea myymässä tuotteita erilaisissa tapahtumissa ja messuilla. Oma suosikki ovat erilaiset keskiaikaiset ja historiaan perustuvat markkinat. Niiden kävijät kun arvostavat eniten käsityötä.

 

elämänpuu tuotteet salva pihka tuoksuva

Elämänpuu-kosmetiikkatuotteet tuoksuvat hyvältä ja hoitavat ihoa.

 

 

Hoitavat tuotteet elämäntapana

Pohjanmaalaislähtöinen Heidi Laitala on Osaran kasvatteja. Siellä käyty luonnonyrittäjäkoulutus antoi eväitä, mutta oppia on tarttunut muualtakin. Kynttilänteon, esimerkiksi, opetti ystävä.

Luonnonantimet ja keruutuotteet ovat kiinnostaneet häntä kuitenkin aina. Yrityksen tärkeitä arvoja ovat luonnonmukaisuus ja ekologisuus, tasapaino luonnon kanssa. Siksi tuotteista ei jää muovijätettä. Ne eivät myöskään sisällä turhia lisäaineita. Tuoksu tulee eteerisistä öljyistä. Kaikki on luomua ja käsintehtyä, luonnollisesti.
– Tykkään, että saippuani tuoksuvat, Laitala kertoo.
– Itselläni on ollut pienestä asti haastava, atooppinen iho, joten halusin, että tuotteet myös hoitavat.

 

 

Siksi suolasaippua ei vain pese, vaan samalla pitää huolta ihosta ja olutshampoo hemmottelee hiusta. Muutkin ainesosat on valittu paitsi ekologisuuden myös hoitavuuden näkökulmasta.

Koska ammatti on myös harrastus ja elämäntapa, Laitala elää kuten opettaa. Hän valmistaa itse kaikki meikkituotteensa ja siivoustarvikkeet, hammastahnaa ja tiskiainetta lukuun ottamatta.

 

kissa tevaniemi

Heidi Laitalan perheeseen kuuluu lasten ja puolison lisäksi myös kaksi kissaa ja koira. Misis-kissa vietti elokuun lopulla aurinkoista kesäpäivää Tevaniemessä pihamaalla lekotellen.

 

Kaikki puhtaasta luonnosta

Tällä hetkellä myyntivalikoimaan kuuluu saippuaa, shampoota ja salvaa. Yrtit kasvatetaan itse tai kerätään puhtaasta luonnosta, kuten myös salvojen pihka.
– Ehkä vielä joskus alan myydä myös muuta kosmetiikkaa ja siivoustuotteita, Laitala pohtii.

Luonto on tärkeä paikka Laitalalle. Talon suuri, rehevä piha päättyy järvenrantaan, jossa voi vetää henkeä Viivi-koiran kanssa. Lapsille, Valolle ja Lumille, riittää tilaa seikkailla. Perhe on viihtynyt Tevaniemessä. Laitala pitää itseään onnekkaana löydettyään vanhan maatalon vuokralle.
– Täällä on vielä koulu ja päiväkoti lähellä, vaikka muita palveluita ei juuri olekaan.

tevaniemi järvi ikaalinen luonnonkosmetiikka

Heidi Laitala viihtyy Tevaniemessä paitsi metsissä, myös järven rannassa.

 

Tuotteet kuitenkin valmistuvat tällä hetkellä pääasiassa Teuvalla, Laitalan synnyinkunnassa. Ikaalisista ei ole löytynyt toistaiseksi sopivaa, silloin-tällöin-käytettävää tilaa.
– Tuotteiden tekeminen on intensiivinen prosessi, jossa tunteja ei lasketa, Laitala kertoo. Monesti luomispäivät venyvät yöntunneille asti. Samalla lapset saavat hoitopaikan isovanhempien luota.

Tevaniemen metsistä mukaan tarttuvat marjat, sienet, ja muu kotikäyttöön soveltuva. Metsässä Heidi Laitala liikkuu paljon, vaikka ei keräisikään mitään juuri sillä hetkellä talteen.
– Luonto merkitsee minulle kaikkea. Yritän elää mahdollisimman paljon luontoa kunnioittaen, tasapainossa luonnon kanssa.

 

Nina Ylinen