Luodaan uutta, vaalitaan vanhaa

Pääkirjoitus 30.7.2020

Kesäkuun lopulla tullut pieni uutinen Ikaalisiin istutettavasta kirsikkapuistosta sai lukijoilta ihastuneen vastaanoton. Ikaalisten kansallisten senioreiden hanke piristi tunnelmaa, vaikka yhtään taimea ei vielä ollut laitettu multaan. Tällä viikolla kirsikkapuut pääsivät kasvupaikalleen. Samaan aikaan Hämeenkyrössä odotellaan maisemakukkapellon nousemista. Kolmostien ja Ristamäentien risteyksessä kukkii jo nyt, mutta hehtaarin alue näyttänee hetken päästä vielä kauniimmalta.

Uuden luominen ei vaadi aina suuria ponnistuksia tai pyörän uudelleen keksimistä. Pienetkin maisemankohotukset ja muut parannukset elinympäristöön parantavat asukkaiden hyvinvointia. Samalla luodaan viihtyisämpää kuntaa myös kesäasukkaille ja vierailijoille. Alkukesästä tehty juttu Toivolansaaren uimarannalta paljasti, että moni haastateltavaksi sattunut oli ohikulkumatkalla sattunut rannalle levähtämään. Miten saisimmekaan nämä levähdys- ja ohikulkumatkat pysähtymään kuntiimme useammin – ja tietoisesti? Kun omia lomamatkoja muistelee, parhaat mielikuvat kunnista ovat lopulta syntyneet hyvin pienten asioiden pohjalta. Miltä näyttää? Miltä tuntuu? Miltä tuoksuu? Samalla intuitiolla ihmiset tekevät myös suuria päätöksiä elämässään. Kotipaikka valitaan usein järkisyiden lisäksi myös tunteella. Missä haluan kasvattaa lapseni ja luoda elämäni tärkeimmät muistot?

Sekä asukkaiden että vierailijoiden viihtyvyyttä ei luoda vain uusilla ratkaisuilla. Tarpeen on myös pitää kunnossa vanhaa. Tämänkin viikon lehdestä löytyy jämptiä kansalaisaktiivisuutta: nuotiopaikka sai tuhottujen penkkien tilalle uudet. Toisaalta lukijoita tällä samalla palstalla kismittävät vuodesta toiseen samat asiat – taajamien epäsiisteys ja teiden kunnossapito on juuri sitä arjen viihtyisyyden harmitusta, joka pulpahtaa varsinkin kesäaikaan palstoille usein.

Vanhan, kauniin ja hyödyllisen säilyttämistä on myös perinnemaisemien ylläpito. Ely-keskukset tekevät Helmi-ohjelman puitteissa tärkeää työtä niittyjen, ketojen ja muiden katoamassa olevien elinympäristöjen puolesta. Kyse ei ole pelkästä estetiikan ylläpidosta: monipuolisen eläin- ja kasvilajiston ylläpito hyödyttää pitkällä aikavälillä myös meitä ihmisiä.

 

Nina Ylinen
tuottaja
nina.ylinen@oivaseutu.fi