Lukijoilta 9.11.: Lietteenkuljetuksesta, kolmostiestä, pihojen siisteydestä, kuntataloudesta, seurakunnan toiminnasta ja Myllykolusta

Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven ja Viljakkalan paikallisia uutisia

Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.


 

Lietteenkuljetus tarvitsee uudet päätökset

Markkinaoikeus on kumonnut Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n lietekuljetuksien hankintapäätöksen. Päätös oli kilpailutettu myös siinä mielessä virheellisesti, että siinä ei huomioitu alueellisen jätehuoltoviranomaisen ohjeistusta. Alueellinen jätehuoltojaosto linjasi, että paikalliset yrittäjät jatkaisivat lietekuljetuksia ensimmäisen hankintakauden.

Päätös ei ainoastaan ole lainvastainen. Myös jaoston lietekuljetuksen ratkaisujen perustelut olivat virheellisiä. Lisäksi jaoston jäsenjakauman osalta on asiassa toimittu vastoin perustuslakivaliokunnan linjausta. Kysymys ei ole hallinnon ongelmista, vaan noin 50 000 viemäriverkoston ulkopuolella vakituisesti asuvan oikeusturvasta sekä kymmeniä tuhansia kesämökkejä koskevasta ratkaisusta.

Alueellinen jätehuoltojaosto päätti 24.4.2013 äänin 7-5 muuttaa kiinteistöhaltijan sopimusperusteisen järjestelmän kunnan eli käytännössä jätehuoltoyhtiön järjestämäksi. Käsitykseni mukaan tämä oli suomalaisessa kuntahistoriassa ensimmäinen kerta, kun toisen kunnan luottamushenkilöt äänestivät alueellisessa luottamuselimessä nurin itsenäisten kuntien tekemät linjaukset. Käytännössä tamperelaiset jaoston jäsenet päättivät asian vastoin kuntien, yrittäjien ja asukkaiden lausuntoja ja mielipiteitä.

Ratkaisu perustui yksipuoliseen valmisteluun sekä Pöyry Finland Oy:n 28.2.2013 päivättyyn selvitykseen kuljetusjärjestelmien nykytilasta Pirkanmaalla. Selvityksen arvio, että noin 68-75 % vuosittain syntyvästä lietteestä päätyy muualle kuin virallisiin vastaanottopaikkoihin, on täysin väärä ja paikkansapitämätön. Pöyry Finland Oy:n 28.9.2015 Kymen jätelautakunnan alueelle tekemä lieteselvitys osoittaa, että arviot lietemäärien syntymisestä on Pirkanmaan osalta arvioitu 2,5 vuotta aiemmin virheellisesti liian korkeiksi.

On asukkaiden, yrittäjien, kuntien sekä myös jaoston jäsenien oikeusturvan kannalta kestämätöntä, että alueellisen jätehuoltojaoston päätöksiä on tehty virheellisiin tietoihin perustuen. Virheitä tapahtuu. Olennaista on, halutaanko ne korjata. Toisin kuin päätöstä tehtäessä väitettiin, kilpailun katoaminen ei suinkaan ole alentanut hintoja. Päinvastoin.

Päätökset lietekaivojen tyhjennysmonopolista sekä vuosittaisesta tyhjennyspakosta ovat oikeutetusti herättäneet vastustusta. Mahdollisuus vaihtaa kuljetusyrittäjää eli kilpailu takasi aiemmin palvelun laadun sekä kohtuullisen hinnan. Keskitetty monopolijärjestelmä tarkoittaa myös alueen työpaikkojen ja toimeentulomahdollisuuksien vähenemistä. Toinen iso ongelma on alueellisen jaostosta lautakunnaksi muuttuneen viranomaisen jäsenjakauma. Se ei perustu asukasluvun suhteeseen, jonka mukaan suhde olisi 6-6 Tampereen ja muiden kuntien kesken. Kiinteistöjen määrän suhteessa Tampereen edustus jäisi vähemmistöön suhteessa 7-6.

Ilman oikeudenmukaista paikkajakoa asiassa ei huomioida jatkossakaan kuntien, yrittäjien ja asukkaiden lausuntoja ja mielipiteitä.

Esitin Tampereen kaupunginvaltuustossa 24.4.2017 Tampereelle samaa jäsenmäärää kuin 16 muulle kunnalle yhteensä. Ilman mitään hyväksyttävää perustelua valtuuston enemmistö säilytti Tampere 7, muut kunnat 5 jäsenjakauman. Kuntalaissa ei säädetä kuntien yhteisen toimielimen voimasuhteista, mutta perustuslain tulkinnan mukaan yksittäisellä kunnalla ei tulisi olla määräävää asemaa kuntien pakollista yhteistoimintaa koskevassa toimielimessä.

Vaatimus, että alueellisen jätehuoltolautakunnan kokoonpano muutetaan mahdollisimman pian perustuslakivaliokunnan kannanottojen mukaisiksi, on kohtuullinen.

Koska nyt oikeus vihelsi pelin poikki, päättäjillä on mahdollisuus miettiä ratkaisut uudestaan. On täysin ymmärrettävää, ettei monopoliasemaan pääsevä toimija luovu vapaaehtoisesti. Olen sitä mieltä, että koska päätöksiä ei pystytä lainmukaisesti, julkisesti ja yleisesti hyväksyttävällä tavalla perustelemaan, ne pitää muuttaa.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu
Tampere


 

Kolmostien uusi tielinjaus halutaan toteutukseen

Pirkanmaan sosialidemokraattiset kansanedustajat vaativat, että kolmostien Hämeenkyrön uusi tielinjaus sisällytetään liikenne- ja viestintäministeriön kehittämishankkeeksi, josta tehdään päätökset hallituksen kehysriihessä 2018.

On harmillista, että vain Pirkanmaan demarikansanedustajat ajavat tien rakentamista. Toivoisin, että paikalliset keskustan ja kokoomuksen poliitikot myös heräisivät ja tekisivät aloitteita asian edistämiseksi. Me demarit olemme oppositiossa ja on hankala saada tällaisia asioita eteenpäin ilman hallituspuolueiden myötävaikutusta. Demarit ovat valmiita kolmostien rakentamiseen, keskusta- ja kokoomuspoliitikot yrittäkää edes!

Sakokaivojen tyhjennyksestä sen verran, että uusi kilpailutus on tulossa ja toivottavasti siihen saadaan paikalliset yrittäjät mukaan. Käyttäkää paikallisia yrittäjiä, he osaavat homman ja eurot jäävät omaan kuntaan. Jokainen kiinteistön omistaja voi tilata tontilleen töihin sen yrittäjän kenet parhaaksi näkee.

Esa Järvenpää
Hämeenkyrön sdp:n puheenjohtaja


 

Aina ei ole kyse laiskuudesta

Ymmärsinkö oikein? Kolmasti luin kirjoituksesi Tehdään yhdessä hyvää -haasteeseen, joka julkaistiin UutisOivassa 26.10., ja ainakin minä tulin siihen tulokseen, että kirjoituksesi varjolla tölväisit tarkoituksella jotakuta, jonka risut ja ja hoitamaton piha silmiäsi häiritsevät. Hyvin olit sen naamioinut kirjoitukseesi.

Se on niin, että silmänsä voi kääntää pois ja pitää katseensa kurissa. Tulee se joulu, vakkei joka nurkkaa siivoaisi. Jopa hengellisissä kirjoituksissa kerrotaan, kuinka hösääminen vie huomion itse joulun sanomalta.
Eikö sama koske 100-vuotiasta Suomea: hösätään liikaa, mutta ei pian muisteta miksi.

Jos nyt kävisikin niin, että silmiäsi haittaava mökki myytäisiin, niin oletko varma, ettei sitä paikkaa ostaisi joku, joka harrastaisi vaikkapa ralliautoja? Tai nuori pärryttäisi iltamyöhään moporallia, poppi soisi autostereoista, koira haukkuisi yötä päivää, talonväki huutaisi ja tappelisi tai viikonloput kesäisin vietettäisiin iloista terassielämää aamunkoittoon. Entä mihin silloin korvasi laittaisit? Eiköhän ole helpompi sulkea silmät kuin korvat.

Ei pidä tuomita, kaikki eivät jaksa puunata esimerkiksi sairauden vuoksi. Aina kyse ei ole laiskuudesta.

Ojasta allikkoon


 

Hämeenkyrön kuntataloudesta

UutisOivan ja Aamulehden mukaan Hämeenkyrön kunnassa ollaan jälleen tekemässä alijäämäista budjettia. Mikä kumma on, että täällä on aina sama tilanne, ei osata tasapainottaa tuloja ja menoja. On varmaankin ainakin kymmenes kerta, kun viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana tästä samasta asiasta kirjoitan. On investoitu, on otettu velkaa, on korotettu veroprosenttia. Vuosi sitten valtuustoryhmät yhtä lukuun ottamatta vaativat veroprosentin korotusta perustellen että palvelut säilyvät. Mihin ne katoavat, kysyn?

Miten helppoa onkaan, kun ei tarvitse päätään vaivata säästöillä, nostetaan veroja. Ei kunnan budjettia rakenneta toiveiden ja odotusten varaan vaan kylmien reaaliteettien pohjalta. Näin ainakin yrityselämässä toimitaan. Säästöjä on saatavilla, jos niitä todella halutaan ja löytyy rohkeutta ne toteuttaa. Kun valtionosuudet kunnalle vähenevät etsitään korvaavat säästöt, näin yksinkertaista se vaan on.

Koska nyt näyttää siltä, että kunnan omat kyvyt viranhaltijoilta ja luottamushenkilöiltä eivät riitä taloustilanteen selkeyttämiseen on turvauduttava ulkopuoliseen selvityshenkilöön. Varmaan puolueeton ja sitoutumaton asianosaaja näkee tilanteen eri tavalla, keskittyy olennaiseen ja ohjeistaa päättäjiä tasapainoiseen kuntatalouden tilaan.

Esitetyssä budjettiluonnoksessa todetaan, että taloussuunnitelma ei ole tasapainossa kuntalain edellyttämällä tavalla! Yksinomaan tämä puoltaa selvittäjää, että ei toimita kuntalakia vastaan.

Matti Lähteenmäki
Hämeenkyrö


 

Seurakunta toimii

Kiitos palautteesta nimimerkki iloista Jumalan seurakuntaa odottava. Puhut tärkeästä asiasta.

Tiedottaminen tulee kokoa ajan haasteellisemmaksi. Enää ei riitä, että tapahtumatiedot ovat kerran viikossa lehdessä. Toki se on edelleen perusfoorumi. Pienessä yksikössä ei ole mahdollista käyttää ammattitiedottajaa, niin kuin suurissa naapuriseurakunnissa tapahtuu. Yritämme omalla väellä parhaamme kehittääksemme tiedotusta. Jos tunnet eläkkeellä olevan ammattitiedottajan, joka on halukas vapaehtoisena tuomaan taitonsa yhteiseen käyttöön, niin kerro tai pyydä ottamaan yhteyttä.

Kaipaamaasi raamattuopetusta olemme vuosittain yrittäneet järjestää. Tänä vuonna oli luentosarja 1. Korinttilaiskirjeestä. Tammikuun 25. päivänä aloitamme kevään mittaisen viikoittain kokoontuvan Alfa-kurssin Särkijärvellä. Tervetuloa mukaan.  Ilmoittelemme siitä lähempänä näkyvästi.

Hämeenkyrön seurakunta pyrkii jatkuvasti kehittämään uutta ja kutsumaan seurakuntalaisia mukaan.

Erkki Malmberg
kirkkoherra


 

Oksat tiellä

Toimitukseen otti yhteyttä hämeenkyröläinen mieshenkilö, joka muistutti katujen ja kevytväylien ylle taipuvien oksien olevan paikoitellen turvallisuusriski.
– Lehtien varistua oksat saattavat raapia jalankulkijan ja etenkin reippaammin etenevän pyöräilijän kasvoja, mies huomauttaa.

Kunta tai muu tienpitäjä ei voi tienvarsitonteilla kasvavia pensaita tai puita leikata, vaan se on jokaisen tontinomistajan omalla vastuulla. Nuoskainen ensilumi taivutti monin paikoin oksia pitkällekin tien ylle.
– Toivottavasti asukkaat huomaavat pitää pihapuidensa ja pensaiden oksat kurissa ja mielellään tontin rajojen sisäpuolella, mies sanoo.


 

Kestääkö katos lumikuorman?

Hämeenkyrön kunta on investoinut Myllykolun kesäteatterin katokseen reilut 182 000 euroa (UutisOiva 2.11.). Merkittävä summa tässä huonossa taloudellisessa tilanteessa. Onko katos niin kestävä, että se kantaa talven mahdollisen lumikuorman? Ainakin vielä katos on paikoillaan eli onko sitä tarkoituskaan ottaa talveksi pois? Minkälaista vuokraa kunta tulee perimään ensi kesänä oopperaesitykseltä katoksesta, kun järjestävänä tahona on yksityishenkilön oma bisnes? Ei kai mene enää pelkästään Hämeenkyrön tunnetuksi tekemisen piikkiin? Myllykoluun täytyisi muutenkin saada enemmän ohjelmaa kesäisin kuin vain kahden viikon oopperaesitykset. Katokselle täytyisi saada vastinetta kaikkien kukkarolle sopivalla ohjelmalla.

Laulu raikaa


Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.