Lukijoilta 8.6.17: Miksi ruohoa leikataan sunnuntaina, koulujen karkkipäivistä ja pihoista, ja Ikaalisten Autosta

Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven ja Viljakkalan paikallisia uutisia

Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.

 

* * *

Toimitukseen yhteyttä ottanut ihmettelee, mikä ihme siinä on, kun sunnuntaiaamun koittaessa kello 10 pärähtävät ruohonleikkurit käyntiin samaan aikaan, kun jumalanpalvelus juuri alkaa?
– Vaikka en niin uskovainen olekaan, se häiritsee silti, lukija toteaa.
– Ennen oli kunnioitus sunnuntaita kohtaa, se pyhitettiin. Ei voi olla niin kiire viikolla, että ei ajaa ehdi pientä omakotitalon plänttiä arkena.

 

* * *

 

Miksi kouluissa on karkki- ja puhelinpäiviä?

Lapseni tultua eilen koulusta kotiin, kysyin mitä siellä tehtiin. Sain vastauksen, että “saimme olla koko päivän puhelimilla”, ja huomiseksi pitää viedä kouluun karkkia. Ei ollut ensimmäinen “kännykkäpäivä”. Olen tänä keväänä ostanut kiloittain kouluun karkkia, limsaa ja sipsejä – toki perheessä useita koululaisia. Koulussa on siis vietetty eri oppiaineiden “päättäjäisiä’’, ja kaikissa herkutellaan makeisilla.
Koulun puolesta on pyydetty vanhempainilloissa rajaamaan oppilaiden kännykänkäyttöä. Minun mielestä on ristiriitaista, että koulupäivän aikana lapset saavat huvikäyttää kännyköitään. Lapset osaavat ulkoa luokan oppilaiden kännykät ja niiden avulla määritetään sosiaalista asemaa.
Koulussa on muutenkin ollut kaikenlaista ongelmaa. Milloin on kotiin tullut viestiä oppilaiden päihteidenkäytöstä kouluaikana ala-asteella, milloin levottomuudesta, häiriköinnistä tai kiusaamisesta… Opetusryhmät ovat suuria, suurimmillaan lähes kuusikymmentä oppilasta. Opettajan lähettämän viestin mukaan sellaisessa ryhmässä tulisi osata kuiskata. Kuinka moni aikuinen olisi halukas tekemään ryhmätöitä kuiskaten?
Jos saisin etukäteen tietää, milloin on näitä  “kännykkäpäiviä”, en lähettäisi lapsiani kouluun. Minusta on yhteiskunnan varojen väärinkäyttöä kuljettaa lapset kouluun pelaamaan kännyköillä.

Vanhempi

 

* * *

 

Ilahduttavia käytöstapoja

Satuin seuraamaan Kyröskosken ala-asteen liikuntatunnin loppua. Opettaja puhui pojille, jotka seisoivat rivissä. Ilmeisesti kyseessä olivat kuudennen luokan oppilaat, joita opettaja ei enää tule tapaamaan.
Lopuksi opettaja pyysi poikia olemaan menemättä vielä mihinkään, sillä hän halusi kätellä jokaista. Yksi rivin pojista otti ennen kättelyä lippalakkinsa pois päästä. Ele lämmitti niin suuresti! Nykyään niin harvoin enää näkee tällaista.

Raija Kivelä

 

* * *

 

Nimimerkki Mumma ja ukki lähetti lukijan kuvana omien sanojensa mukaan ”päiväkodin leikkipihan maalaiskirkonkylästä”. – Tarttis tehrä jotakin, he kirjoittavat. – Missä ovat puut, kasvit, suoja paahteelta?

 

* * *

 

Lisää Ikaalisten Auton tarinaan

Viime viikolla ilmestyneessä Matkailulehdessä oli juttu historiasta Kyrösjärven ympärillä. Jutussa sivuttiin myös Ikaalisten Auton tarinaa seuraavilla sanoilla: Kovelahtea pidetään Ikaalisten Auton synnyinpaikkana, koska kaksi yhtiön perustajaa Nestori Mäkkylä ja Anselmi Vähäniemi asuivat siellä.
Tämä pitää paikkansa, mutta osa syntytarinaa on myös Laitilassa Kallion kaupalla. Sieltä kulki linja-auto, joka tunnettiin nimellä ”Kallion auto” aamulla Tampereelle ja illalla Ikaalisiin. Hilma ja Akseli Kallion kauppa sijaitsi nykyisen Ekitekin kohdalla. Tuosta linja-autosta alkoi myös Ikaalisten Auton tarina. Nykyään auto on Ikaalisten Autolla näytillä entisöitynä ja korjattuna, olen sen itsekin nähnyt.

Juhani Tuomisto

 

* * *

 

Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.