Lukijoilta 23.11.: Ilmanpuhtaudesta, lietetyhjennyksistä, maisemasta ja tieasioista

Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven ja Viljakkalan paikallisia uutisia

Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.


 

Puhdasta ilmaa?

Haluan kysyä paikallisasukkaiden ja myös ympäristösihteerin havaintoja ja tietoja ilman puhtaudesta Kyröskosken taajamassa. Oma muutoshavainto on, että huoneiston tuuletusaukkoihin keväällä asennetut suodatuskuitupaperit ovat kohta hiilen mustat. Huoneiston neljä vuotta vanhan iv-koneen suodattimet mustuvat tummasta pölystä tuplasti enemmän kuin vastaavat Ylöjärvellä. Vaihtovälit ovat ohjeen mukaiset.

Huoneiston sisäpinnoille, esimerkiksi peili- ja ikkunapinnoille,  kertyy omituinen likakertymä nopeaan tahtiin. Saman oloinen ilmiö on myös ulkoikkunoiden likaantumisessa. Havainnot ovat siis Kyröskosken taajamassa ja vertailu Ylöjärven reunataajamaan, jossa vaikuttaisi olevan selvästi puhtaampaa. Mielestämme muutos on tapahtunut 1–2 vuoden sisällä.

Pitääkö olla huolissaan?


 

Lietetyhjennykset tehdään tilauksesta

Aarne Raevaara kirjoitti 16. marraskuuta jätetaksaesityksessä olevasta lietteiden tyhjennysten hukkakäyntimaksusta. Pirkanmaan Jätehuolto hoitaa lietetyhjennykset joko asiakkaan tilauksesta tai asiakkaan kanssa sovitun säännöllisen rytmin mukaisesti. Asiakas on aina tietoinen tulevasta tyhjennyksestä.

Hukkakäyntimaksu voidaan veloittaa ainoastaan, jos kaivoa ei voida tyhjentää asiakkaasta johtuvan syyn tai kiinteistöllä vallitsevien olosuhteiden takia. Esimerkkejä tällaisista tilanteista ovat lukossa oleva pihaportti ja kaivon tyhjennyksen tarpeen muutos, josta asiakas ei ole ilmoittanut.

Miia Siukola
Logistiikkainsinööri
Pirkanmaan Jätehuolto


 

Kansallismaisemaa tulee vaalia

UutisOivassa 8. marraskuuta Olavi Pesu kantaa huolta Hämeenkyrön kunnan veronmaksajista ja uudisrakentamisesta. Uusia kuntalaisia on hyvä saada ja rakentaa pitää. Rakentaminen ei kuitenkaan voi tapahtua hintaan mihin hyvänsä.

Suomessa on 27 arvokasta kansallismaisemaa. Laitilan sillasta alavirtaan päin avautuu veden kahta puolta yksi näistä maisemista Mahnalan ja Vanajan sekä Kierikkalan puolelle. Suomalaisessa kulttuurikielessä puhutaan myös sillanpääläisestä maisemasta. Jos ollaan tarkkoja, tämä maisema sijaitsee vesistön itäpuolella eli Maisematien tuntumassa, sillä sinne päin Taata katseli omalta puoleltaan.

Maisema on dynaaminen ja elävä käsite, joka ei ole pysähtynyt paikalleen. Järveltä päin katsottuna rannat ovat surullisen täynnä. Sanon näin, vaikka oma, edelliseltä sukupolvelta peritty paikkani on 1960-luvun alun peruja rantaviivassa ja keskellä mitä upeinta sillanpääläistä maisemaa. Silloin lupia myönnettiin avokätisesti ilman kokonaissuunnitelmaa. Nyt ympäristön ja rakentamisen suunnitelmallisuuus on enemmän kuin tärkeätä. Lisärakentamiselle pitää osoittaa paikat joko vanhojen rakennusten tilalle tai sivuun avarista näkymistä.

Sasista päin tullen vanhoja peltoaukeita upeine järvinäkymineen on jäljellä enää kolme. On katsottava, että ne eivät puskitu tai pimity puilla. Puut ja pensaat on helppo saada pois. Toisin on rakennusten laita. Tärkeä näkökohta on ottaa huomioon maisemien kaksipuolisuus.

Hämeenkyrön kohdalla näkymiä katsellaan sekä tieltä että järveltä päin.

Ari Suutarla


 

Pinsiöntiestä

Hienosti on päällystetty Sasissa Pinsiöntie ja reunatkin maalattu. Mutta miten päiväkotiin kävelijät pärjäävät todella jyrkiksi kaivettujen ojien kanssa, kun piennarta ei ole ollenkaan? Ojat alkavat heti valkoisesta tien reunaviivasta.

Olisiko kannattanut jättää edes kapea piennar, ettei etenkään lasten tarvitsisi kävellä ajokaistoilla?

Ihmettelee autoilija naapurikylältä


 

Keskiviivasta

Ehdotin kesällä että Maisematielle maalattaisiin keskiviiva, koska autot ajavat keskellä tietä ja jopa vasemmalla niin, että ihme kun ei ole sattunut kolareita. Tähän vastattiin asian olleen ennenkin esillä, ja tie on kuulemma niin kapea , ettei siihen voi keskiviivoja maalata.

Miksei? Onhan se kaksisuuntainen tie, vai mitä? Sitä paitsi miten on mahdollista, että nyt hienosti päällystetylle Pinsiöntielle Sasissa on maalattu keski- ja reunaviivat? Ihan yhtä kapea tie se on. Hyvä että on maalattu, mutta meille myös kiitos.

Maisematien asukas


 

Huonoa hoitoa

Soittajaa harmittaa jalkakäytävän huono hoito Ikaalisten keskustassa.

– Kivigrillin ja vanhan seurakuntakeskuksen välinen jalkakäytävä on täynnä liukkaita lehtiä tai se aurataan huonosti. Esimerkiksi vanhuksille jalkakäytävä on todella vaarallinen liikkua, soittaja sanoo.


 

Kakat siivottava

– Sinä, joka ulkoilutat isoa koiraasi Läykkälänlahdella. Tule ja siivoa koirasi kakkajätökset pois, sanoo närkästynyt alueen asukas.


Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.