Lukijoilta 20.7.: Tuliaisista, Inkulan sillasta, kesäteatterista ja ympäristönhoidosta

Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven ja Viljakkalan paikallisia uutisia

Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.

 

Tuliaisia vailla

Miksi Ikaalisista on niin vaikea ostaa itselleen paikkakunnan nimeä kantavia tuliaisia kotiin vietäväksi?
Kompista löytyi vain pieni suklaalevy mutta siinä kaikki.

Pienestä 1500 asukkaan Tervon kunnastakin voi hankkia mukaansa monenlaista paikallista tuliaista, joten miksi näin ei voisi olla Ikaalisissakin?

***

Pari tarinaa sillan alta

Tiistaiehtoo, saattoi olla torstaikin. Pari aikuista kahden lapsen kanssa. Mukulat huutavat, aikuiset viskovat kiviä järveen. Onneksi eivät ihan ylettäneet meitin laiturille. Hieno hetki saunan jälkeen, ja aamulla sitten saikin siivota roskat.

Keskiviikko, kymmenkunta paljon parjattua Viljakkalalaista moponuorta nuotiolla.Todella fiksua käytöstä, ei häiritsevää meteliä. Ainoastaan vieno savunhaju paljastaa nuorten vielä olevan paikalla. Aamulla paikat siivottuna, roskat niille kuuluvassa paikassa.

Arvoisat aikuiset, olette toki tervetulleita nuotiolle, mutta muistakaa, että olette käytännössä meidän ja naapureidemme pihamaalla. Joten voisitteko mahdollisesti ottaa noista nuorista oppia? Ja nuoret, pitäkää toi. Kiitos.

Janne Saari

***

Kerrankin viihdyttävää kesäteatteria!

Olen tehnyt pitkän uran äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Eläkkeelle jäätyäni olen alkanut kiertää kesäteattereissa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.
Harrastajateattereissa taso vaihtelee huimasti niin käsikirjoituksen kuin näyttelijöidenkin suhteen.

Sunnuntaina 9. heinäkuuta kävin katsomassa  Sastamalan Suuliteatterissa näytelmän Kekkonen Hämeenperällä ja uskallan sanoa, että kyseessä oli Pirkanmaan viihdyttävin kesäteatterituotos moneen vuoteen!
Etukäteen minua jännitti, miten vanha presidenttimme näytelmässä tuodaan esiin.

En suinkaan haluaisi, että Kekkonen näytettäisiin huonossa valossa. Mutta turhaan jännitin! Näytelmä toi kunniaa pisimpään maatamme johtaneelle presidentille.

Kekkonen esitettiin huumorintajuisena ja kansalaisia lähellä olevana presidenttinä. Käsikirjoitus oli nokkela. Usein harrastajateattereissa sorrutaan pitkäveteisiin jaksoihin, mutta Suuliteatterin tämän kesän esitys piti katsojan keskittymisen herpaantumattomana loppuun saakka.

Yritin etsiä tietoja Arttu Alauparista, näytelmän käsikirjoittajasta, mutta tuloksetta: taitava kynäniekka kirjoittanee tekaistulla nimellä. Yhtä suuren kiitoksen ansaitsevat harrastajanäyttelijät.
Roolitus oli onnistunut ja luonteva. Suosittelen näytelmää lämpimästi kaikille. Miljöö Sastamalan Hyrkissä on ainutlaatuinen. Eikä katsojan tarvitse olla poliittiseen historiaan orientoitunut nauttiakseen tästä parituntisesta!

Hellä Nieminen

***

Missä ruusu?

Ikaalisiin valmistui Valkean ruusun koulu. Koulun nimi komeilee seinässä, mutta missä on kuva valkeasta ruususta. Eikö se nyt sopisi seinään koristukseksi, soittaja kysyy.

***

Ympäristönhoitoa

Katselin muutama päivä sitten hyvillä mielin Hämeenkyrön vanhan urheilukentän reunalla kymmenien metrien yhtenäistä harakankello- ja päivänkakkarakenttää. Seuraavana päivänä koko komeus oli leikattu ja sotku jätetty niille sijoilleen.

Sama toistuu kaikkialla. Ketjuleikkurit ovat yrittäneet sinnikkäästi hävittää Pappilanjoen sillan molemmin puolin kasvaneita jänönapilakasvustoja toistaiseksi kokonaan onnistumatta. Sen sijaan käenkukat, kissankellot, ketoneilikat, ketohärkit ja kissankäpälät ovat jo näiltä main hävinneet. Sekin hämmästyttää, miksi juuri kukintaansa aloittaneet tienpenkat ja jalkakäytävien reunat turmellaan juuri ennen juhannusta.

Väärää leikkuun ajoitusta suurempi synti on se, että leikkuutähteet jätetään roskaamaan ja lannoittamaan. Se kiihdyttää heinän ja pensaiden kasvua. Ketokukat eivät sellaiseen ympäristöön enää pysty palaamaan, vaikka niin tahdottaisiin.

En silti usko, että viranomaiset toimivat näin pahuuttaan. Kysymys on vain ajattelemattomuudesta ja ammattitaidon puutteesta. Ympäristönhoidosta vastaavat ovat saaneet teknisen alan koulutuksen eikä siihen ilmeisesti kuulu ympäristöalan opintoja.

Voisiko ajatella, että edes joihinkin kuiviin tienpenkkoihin perustettaisiin erityisiä ketokasvien suojelualueita. Kasvit tällaisilta suojelualueilta leikattaisiin vasta elokuussa ja jänönapilaa kasvavat vasta syyskuussa. Näiltä ketokasvien suojelualueilta leikkuutähteet kerättäisiin pois. Niillä autettaisiin rajusti uhanalaistuneita ketokasvejamme ja saataisiin huomattava PR-hyöty. Tällaisista alueista on esimerkiksi Keski-Suomessa saatu hyviä kokemuksia. Kyrön Luonto ry tarjoaa yhteistyötä.

Jussi Viitala

***

Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.