Lukijoilta 15.6.17: Ikaalisten kaupunginhallituksesta, sunnuntairauhasta, kadonneesta keinusta ja kännyköistä

Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven ja Viljakkalan paikallisia uutisia

Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.

* * *

Ikaalisten kaupunginhallitus aloitti kautensa jarruttamalla

Ikaalisten uusi kaupunginhallitus aloitti työnsä maanantaina 12. kesäkuuta päätöksillä ja linjauksilla joista useampi on heikosti perusteltu ja ne näyttävät jarruttavan kaupunkimme kehitystä. Päätöksistä voimakkain oli Hakumäen alueen kaavamuutoksen pysäyttäminen. Kaupunginhallitus käytti otto-oikeuttaan 23. toukokuuta olleeseen ympäristölautakunnan kokouksen päätökseen Hakumäen alueen asemakaavan muutoksesta, koskien tonttia sotekeskuksen vieressä. Ympäristölautakunta oli kokouksessaan 4. huhtikuuta päättänyt yksimielisesti alueen kaavamuutoksen käynnistämisestä, joka mahdollistaisi alueelle muun muassa hoivakodin tai muun palvelutuotannon rakentamisen, ja siten tukisi ja monipuolistaisi kaupungin tonttivarantoa ydinkeskustassa myös yleisen rakentamisen tarpeisiin. Ympäristölautakunta asetti kaavan osallistumis- ja arviontisuunnitelman nähtäville sekä kuulutti kaavamuutoksen vireille tulosta kokouksessaan 23. toukokuuta, päätös syntyi äänin 5 puolesta ja 2 vastaan. Tämän lautakunnan päätöksen kaupunginhallitus otti pöydälleen ja päätti lopettaa kaavahankkeen kokonaan. Uusi kaupunginhallitus käveli asiantuntijalautakunnan ylitse ensimmäisessä kokouksessaan.

On vaikea ymmärtää mitä kaupunginhallitus tällä ratkaisulla hakee. Olen kuullut toistuvasti argumentteja sen puolesta, että kyseinen kaavoitus olisi kuntastrategiamme vastainen. Tämä väite ei pidä paikkaansa. Olemme edellisellä valtuustokaudella linjanneet keskeiseksi asiaksi toimintojen kehittämisen niin, että teemme voitavamme jotta nykyisen laajuiset sote-palvelumme säilyvät alueellamme myös uudessa vuonna 2019 alkavassa maakunnallisessa ratkaisussa. Mikä turvaisi Sote-keskuksemme elinvoimaa paremmin, kuin sen välittömään läheisyyteen rakentuva uusi palvelutuotannon rakennus. Valitettavasti kaupunginhallituksen nyt tekemä päätös heikentää sotekeskuksemme mahdollisuuksia palveluiden muuttuessa maakunnallisille harteille.

Ikaalisissa saa toistuvasti lukea työpaikkojen katoavan kaupungistamme. Ympäristölautakunnan ajatus kaavamuutoksen yhteydessä oli mahdollistaa uutta toimintaa, ja siten myös uuden pääoman sekä uusien työpaikkojen synty alueellemme. Olen vakaasti sitä mieltä, että jokainen kaupunkiimme syntyvä työpaikka on erittäin tärkeä, ja jokaisesta työpaikasta tulisi myös kaupunginhallituksen toimillaan taistella. Nyt kaupunginhallitus asettui vastustamaan kehitystä, joka olisi voinut parhaimmillaan tuoda kymmeniä uusia työpaikkoja Ikaalisiin. Kaupunginhallituksen päätös on alueemme elinvoiman ja kehittämisen vastainen.

Kaavahanke olisi joka tapauksessa tullut kaupunginhallituksen pöydälle syksyllä, kuten ympäristölautakunnan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa lukee. Sen jälkeen se olisi edennyt valtuuston päätöksentekoon aikaisintaan loppuvuodesta. Jos kaupunginhallituksessa olisi ollut halu ottaa kaavamuutoksesta selvää, se olisi voinut sen tehdä kaikessa rauhassa ja normaalissa päätöksenteko järjestyksessä. Valitettavasti nyt se käytti pykälään otto-oikeuttaan. Kiire kaavan torppaamisessa herättää hämmennystä.

Esa Talonen
kokoomus

* * *

Sunnuntairauha olisi ihana asia

Sata vuotta sitten suomalaiset viettivät sunnuntaita kirkossa ja pirtissä lepopäivästä nauttien. Kuuskymmentäluvulla alkoivat autorallit mölyineen ja pölyineen. Sen jälkeen liikenne on vain lisääntynyt ja sunnuntairauha vähentynyt.
Kaksituhattaluvulla aloimme asioida kaupoissa ja liikkeissä kuin arkipäivinä konsanaan. Pystyykö kukaan enää erottamaan pyhää arjesta? Minä en näe mitään eroa työ- ja lepopäivässä.

Työ on aina luterilaisen käsityksen mukaan pyhää. Ruohonleikkuu on ihanaa kristillistä työtä. Katselen pyhäistä työtä aina suurella ilolla. Kylän halki kulkevat autorallit ovat kyllä harmillisia. Minunkin on vain tultava ulos menneisyyden kuplasta ja hyväksyttävä nykymeno.

En tuomitse muita, vaan elän siten, etten itse häiritse minkään uskonnon pyhäpäivän viettoa.

Niin muuttui maailma

* * *

Kuka otti mukaansa lastenlasten keinun?

Menin Hämeenkyrön kunnan järjestämään huutokauppaan tiistaina 30. toukokuuta. Tarkoituksena ni oli löytää lapsenlapsille vaikkapa keinu tai jotain muita pihakalusteita.

Kaikenlaista siellä olikin tarjolla. Löytyipä sitten sopiva kolmen keinun aihio osina.

Huusin sen, maksoin ja jatkoin sateiseksi muuttunutta huutokauppakierrosta, löytämättä kuitenkaan mitään muuta ostettavaa. Mennessäni sitten noutamaan ostostani isommalla kuljetuskalustolla, huomasin jollekulle kelvanneen minun maksamani tuotekokonaisuuden. Kyseessä ei siis ollut mitkään pienet keinutarvikkeet vaan jopa keinun vihreisiin jalkoihin oli valettu isot betonivastapainot, joten siirtokaluston on pitänyt olla isoa kokoa.

Pahaksi onneksi varikon väki ei seurannut kuka nouti mitäkin varikolta. Toivoisinkin omavaltaisesti toisen henkilön omaisuutta ilman lupaa ottaneen henkilön, joka tunnistaa itsensä tästä tai joku toinen, joka tietää tai tuntee jonkun ”ostaneen” itsellensä lasten keinun, ottavan yhteyttä allekirjoittaneeseen. Puhelinnumero on toimituksella.

Ari Aalto

* * *

Lasten kännykkäpelaamista koulussa viimeisinä koulupäivinä minäkin ihmettelen. Lapsethan ovat muutenkin päivittäin monta tuntia puhelimella. Jos ei muuta kivaa tekemistä lapsille keksi, lapsi voi kotiinkin jäädä pelaamaan puhelimella.

Missä on leikki?

* * *

Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.