Lukijoilta 14.9.: Liikennekäyttäytymisestä kolmostiellä ja paikallisista taimenkannoista

Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven ja Viljakkalan paikallisia uutisia

Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.


 

Holtitonta ajamista kolmostiellä

Ajoin autollani Parkanosta perjantaina 1. syyskuuta kello 14.40 kohti Tamperetta. Kulkiessani kolmostietä tuli Ikaalisten rampista Timo Tuomiston bussi viereeni.

Oletin luonnollisesti että bussi hiljentää, mutta hämmästyin kun se alkoikin kaasuttaa aikomuksenaan ilmeisesti ajaa eteeni.

Linja-auton ollessa vieressäni ja bussin kaistan päättyessä tajusin kaamean tilanteen, että bussi oli törmäämässä kylkeeni ja se musertaisi autoni kappaleiksi. Jarrutin täysillä ja ohjasin autoni osaksi vastaatulevien kaistalle. Tilanteessa oli rajun kolarin ainekset.

Onko Tuomiston kulkettajilla omat liikennesäännöt, vai eikö heidän autoissaan ole lainkaan jarruja? Olettaisi että kuljettajilla olisi bussin suuren koon huomioiden suurempi vastuu liikenteessä ja erityisesti matkustajien hengistä.

Ikaalisissa on viime aikoina ollut normaalia enemmän kuolemaan johtaneita kolareita, kyseisenä päivänäkin Mansoniemessä. Sattuiko kyseistä bussia ohjata kokematon kuljettaja, vai mistä näin holtiton ajaminen johtui?

Joka tapauksessa tällaiset kuljettajat pitäisi siirtää pois liikenteestä, ettei edellä mainittuja tilanteita pääsisi syntymään.

Lion ja Res – kapteeni


 

Turvalliseen ja sujuvaan liikenteeseen kuuluu joustaminen

Maanantaiaamuna 4. syyskuuta kuljettajapalaverissa yksi kuljettajistamme otti puheeksi tämän tapahtuman edelliseltä perjantailta.

Joiltain osin kuljettajan näkemys poikkesi melko paljonkin toisen osapuolen kokemasta.

Kaikki yrityksemme kuljettajat ovat ammattikuljettajia ja yrityksen puolesta huolehditaan, että kaikki ammattipätevyyteen lakisääteisesti kuuluvat direktiivikoulutukset ovat suoritettuina. Lisäksi kokoonnumme säännöllisesti kuljettajapalavereihin, joissa yrityksen puolesta tuodaan esille toimintamalleja ja asennoitumista, joita toivotaan kuljettajiltamme jotka liikkuvat kalustollamme.

Näissä palaverissa käymme läpi sekä omille kuljettajille että muille sattuneita liikenne- ja asiakaspalvelutapahtumia, jotta voisimme oppia toinen toisiltamme ja siten kehittyä jatkuvasti paremmiksi kuljettajiksi ja asiakaspalvelijoiksi.

Kuitenkin tiedostamme, että jatkuvasta itsensä kehittämisestä huolimatta virheitä sattuu myös ammattilaisille.

Tämän asian tiedostamana tuodaan yrityksemme omassa kuljettajakoulutuksessa esiin ajatusmallia: Liikenteessä ei ole oikeuksia, on vain velvollisuuksia.

Tämä tarkemmin sanottuna tarkoittaa sitä että, jos itse huomaat jonkun toisen liikkujan tekevän virheen, niin jousta niin sanotuista omista oikeuksistasi välttääksesi mahdollisen vaaratilanteen syntymisen. Nykypäivän liikenteessä on lisääntynyt valtavasti asioita, jotka vievät aina vain enemmän huomiota pois itse liikkumiseen keskittymisestä.

Joten tämä muistisääntö olisi mielestämme syytä omaksua ihan jokaisen liikenteessä liikkujan. Yrityksessämme on edelleenkin täysi luottamus kuljettajiimme. Voimme vastaisuudessakin lähettää jokaisen heistä suorittamaan annettua työtehtävää ja luottaa sen tulevan suoritetuksi ammattilaiselta odotettavalla tavalla.

Toivomme malttia ja toistemme huomioimista yhä pimeneviin syksyisiin päiviin jokaiselle liikenteessä liikkujalle.

Tilausliikenne Timo Tuomisto KY


 

Paikallisissa taimenpuroissa on vielä paljon potentiaalia

Viime viikon Oivassa oli mielenkiintoinen artikkeli alueemme taimenpuroista. Kirkkojärven-Mahnalanselän alueella olisi vielä monta potentiaalista taimenvesistöä kunnostettavaksi, muun muassa Prentinjoki monine sivuhaaroineen. Prentinjoessa sinnittelee vielä sen alkuperäinen taimenkanta.

Kantaa on mahdollista kasvattaa pienillä valuma-alueeseen kohdistetuilla toimenpiteillä.

Kalastusmatkailu antaa jo nyt hyvin toimeentuloa alueellamme ja satsaamalla virtavesien kunnostukseen poikisi se alueemme elinkeinolle lisää euroja ja tekisi vesiämme tunnetuksi pitkin kaunista maatamme! Ensi vuoden jälkeen astuu voimaan isot Kalatalousalueet ja jos tuolloin olisi meillä valmiiksi vaelluskala-statuksella leimattuja pienvesiä, niin avustuksia niiden kunnostuksiin olisi todella helppo saada. Pyydänkin vesistöjen omistajia, Kalastusaluetta ja kunnan

Yrityspalveluja istumaan yhteiseen pöytään ja käymään miitinkiä asian tiimoilta!

Matti Rintala


Lähetä oma mielipiteesi tai lukijan kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi. Tekstiviestimielipiteet numeroon 0400 922 803. Muista liittää kirjoitukseesi mahdollinen nimimerkki ja henkilötiedot toimitusta varten.