Lukeminen kannattaa aina

Korona-aika on tuonut mukanaan jotain hyvääkin: vihdoin on aikaa pysähtyä ja rauhoittua. On aikaa miettiä, mitä haluaa ja voi tehdä elämällään. Ehkä aiemmin kiireen takia unohduksiin jääneet asiat, kuten harrastukset, ovat rajoitusten aikana tulleet entistä tärkeämmiksi.

Toisaalta koronarajoitukset haittasivat myös osaa harrastuksista, kuten joukkuelajeja. Nyt koronarajoitusten poistamisen jälkeen harrastuksetkin ovat alkaneet jälleen vapautua.

Lukeminen on ollut minulle rakas harrastus jo pitkään. Olen kuitenkin huomannut, että normaalissa arjessa se on jäänyt vähemmälle, suorastaan täysin unohtunut. Siksi rajoitusten takia ainakin minulla lisääntynyt vapaa-aika ja kesäloma tulivat hyvään saumaan. Olen jälleen palannut takaisin kirjojen maailmaan, ja se tuntuu hienolta.

Lukemisella on tunnetusti monia hyviä puolia, kuten mielikuvituksen lisääntyminen ja sanavaraston kasvaminen. Se lisää empatiakykyä ja vahvistaa muistia. Yleisesti myös lukutaidon parantuminen on yksi lukemisesta johtuva hyöty.

Minä olen kokenut lukemisen pääasiassa rentouttavana. Kirjojen juonet vetävät mukaansa niin paljon, että niiden kesken jättäminen on suorastaan mahdottomuus. Oikean tiedon oppimisen lisäksi myös sanavaraston karttumisen olen ainakin itse huomannut.

Alan opiskelijana eli kirjallisuustieteilijänä haluaisin mahdollisesti toimia tulevaisuudessa lukutaidon kehittämisen parissa. Lukutaito on yksi ihmisen tärkeimmistä taidoista, mutta valitettavasti siihen liittyen on saanut nykypäivänä lukea huolestuttavia uutisia. Varsinkin poikien lukutaito on huonontunut.

Markku Yli-Erkkilän pelillistävä kirja Tehtävä eläintarhassa on hyvin ajankohtainen, koska se käsittelee sitä, miten varsinkin poikia voisi houkutella kirjojen pariin. Pelin muodossa toteutetussa kirjassa lukija on itse päähenkilö ja saa vaikuttaa kirjan tapahtumiin. Eläimet hahmoina kiinnostavat sekä tyttöjä että poikia.

Kesälomalla ainakin säistä riippuen on aikaa lukea, koska kesän tapahtumat ja lomareissut ovat suurelta osin peruuntuneet. Lukemisesta ei kannata kuitenkaan ottaa stressiä, koska tärkeintä on lukea omasta aloitteestaan ja tahdostaan.

Pakotettuna lukeminen ei ole mieluisaa ja voi pahimmillaan johtaa totaaliseen lukemattomuuteen ja lukemisen vastustamiseen.

Kesään ja lomiin liittyen ainakin Ikaalisten kirjastossa on meneillään Aarrejahti-lukukampanja, joka on suunnattu perheille ja alakouluikäisille. Kampanja on voimassa kesä-heinäkuun ajan. Passi sisältää kuusi tehtävää, ohjeet ja vinkkilistan, jotka liittyvät kesäiseen lukemiseen.

Tärkeintä onkin, että jokainen sovittaisi lukemisen omaan elämäänsä sopivaksi, mutta ei unohtaisi lukemista täysin. Lukemiseen kannustaminen on myös tärkeää.

Ehdotankin jokaiselle, jolla on jäänyt lukeminen vähälle, palaamaan vaikka nyt kesällä ajan kanssa takaisin lukemisen pariin.

 

 

Sara Mattila