Luetaan tunti!

Huh. Niin sitä minäkin pidän itseäni innokkaana lukijana, vaikka jo kesällä aloitettu kirja makaa edelleen sohvapöydällä lappeellaan. Parka varmaan toivoo tulevansa luetuksi aina kun kuljen ohitse, mutta on olevinaan niin paljon kaikkea. Tiedätte kyllä, rumba on sama melkein kaikilla vain eri soittimilla soitettuna: lapsi, työ, koti, kiire.

Nyt ryhtiliike! Etenkin loppuviikosta sattuu olemaan älyttömän hieno teemapäivä, eli Lukutaidon päivä. Päivän periaatteellinen tarkoitus on muistuttaa meitä lukutaidon epätasa-arvoisesta jakautumisesta ympäri maailman ja eri ihmisten kesken.

Mikään ei kuitenkaan estä myös juhlistamasta omaa lukukykyä. Päivänä järjestetään nimittäin myös Read Hour -tempaisu (suomeksi ihan vaan: lue tunti). Ei siinä sen kummempaa kuin some kiinni tunniksi ja nenä kirjaan.

Tai älylaitteeseen, tai sanomalehteen. Tai äänikirjaan, vaikka se taitaakin sääntöjä rikkoa (lupaan olla kertomatta).

Materiaalista ei pitäisi olla pulaa. Nykymaailmassa on niin älyttömän paljon kaikkea, että omanlaista lukemista pitäisi löytyä. Ehkä tunnin aikana voisi tehdä retken oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Oletko kuullut esimerkiksi fanifiktiosta? Siinä kirjoittajat jatkavat tarinoita jo-julkaistuista kirjoista, elokuvista, sarjakuvista ja melkein mistä tahansa. Entäpä milloin luit viimeksi sarjakuvia? Aku Ankka on edelleen mahtavasti suomennettua iloittelua, mutta viime vuosina on saanut nostetta myös graafinen romaani -nimellä tunnetuksi tullut taidemuoto, jossa teksti ja kuva yhdistyvät kiinnostavalla tavalla. Entäpä joku paikkakuntalaisen kirjoittama kirja omasta kotiseudusta? Tietokirja itselle vieraalta alueelta? Sukellus Wikipediaan ja sen täysin sattumanvaraisille sivuille? Entä oman nuoren suosittelema kirja, tai se kirja, jonka isoäiti luki teininä?

Tietysti omaa paikallislehteläisen sydäntä lämmittää Sanomalehtien liiton kampanja, jossa kerrotaan vinkkejä siitä, miten käyttää lukutunti uutisten parissa. Montako verkkouutista ehdit lukea tunnissa? Onko joku tärkeäntuntuinen uutisaihe jäänyt pimentoon? Perehdy nyt! Tai lue ne jutut lehdestä, jotka jostakin syystä jäivät lukematta. Ihan varmasti kukaan ei ole tätäkään lehteä lukenut kannesta kanteen. (Jos olet, ota yhteyttä! Saat varmasti ainakin tyylikkään Oiva-pipon.) Sanomalehdissäkin elää tuhansia tarinoita, jotka vain odottavat lukijaansa.

Siispä read (an) hour, luepa tunti. Virallista teematuntia vietetään 8. syyskuuta kello 19–20, mutta saa soveltaa ihan milloin vain.

Itse naksautan sen sohvapöydälle unohtuneen kirjaparan auki. Jos oikein muistan, se taisi jäädä aika huikeaan kohtaan.

Tosin voisi sen tehdä jo tänäänkin..

 

Nina Ylinen