Liikuntapaikat maksavat itseään takaisin

Pääkirjoitus 5.12.2019

Viljakkalan liikuntahallin harjakaisia vietettiin viime viikolla. Koululaiset pääsevät ottamaan uudet liikuntatilat käyttöön ensi vuoden puolella. Ikaalisissa puolestaan valtuusto sinetöi äänestyksen jälkeen uuden liikuntahallin rakentamisen aloittamisen ensi vuonna. Uudet tilat valmistuvat parissa vuodessa.

Uusien liikuntatilojen rakentaminen on aina kunnalle taloudellisesti iso taakka. Moneen muuhun investointiin nähden niiden taakse kätkeytyy kuitenkin poikkeuksellisen iso mahdollisuus säästää toisaalla. Kun kuntalaisilla on hyvät mahdollisuudet liikkua, he voivat pysyä työkykyisinä pidempään ja säästyä uhkaavilta elintasosairauksilta. Liikuntaharrastukset lataavat myös henkisiä akkuja, mikä voi osaltaan helpottaa jo lähes suomalaisten kansantaudiksi nousseen masennuksen torjumista. Kuntaliitto visioi liikuntapalveluiden tulevaisuutta niin, että vuonna 2025 kuntalaiset liikkuvat terveytensä kannalta riittävästi ja saavat siitä iloa, elämyksiä ja työkykyä.

Kunnat ovat heränneet myös siihen, että hyvät liikuntamahdollisuudet ovat kunnille nykyään elinvoimatekijä. Kilpailtaessa asukkaista moni mahdollinen muuttaja antaa arvoa hyville lähiliikuntapaikoille ja vapaa-ajan mahdollisuuksille niin sisällä kuin ulkonakin. Liikuntahallien ja kuntosalien lisäksi arvoa annetaan niin hoidetuille hiihtoladuille, pyöräilyurille kuin vaellusreiteillekin. Tärkeitä ovat myös erilaiset ryhmät, joissa kuntalaisia kannustetaan liikkumaan. Monelle ne voivat toimia ensimmäisenä kannustimena lähteä liikkeelle, minkä jälkeen on helpompi jatkaa liikkumista omien aikataulujen mukaan.

Kaikkien on kuitenkin syytä muistaa, että hyvät liikuntapaikat ja -tarjonta ovat vasta puitteet, lopullinen vastuu terveysliikunnasta on jokaisella itsellään.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja