Leuto sää tuo monta harmia

Pääkirjoitus 6.2.2020

 

Tänä vuonna talvi ei vain ota tullakseen. Tällä viikolla mittari on pakkasella, mutta ensi viikolle luvataan taas lämpöasteita, joiden myötä vähäisetkin lumet uhkaavat jälleen sulaa. Poikkeuksellisen leuto talvi tuo monenlaista harmia: lapsiperheet kaipaavat luistelu- ja pulkkakelejä, koiranomistajat manailevat jatkuvaa kurarallia ja talvivälinekauppiaat ovat ihmeissään varastojensa kanssa.

Leuto sää näkyy myös muun muassa puunkorjuussa. Isoilla metsäkoneilla on turha yrittää hakkuille pehmeään maastoon, ja myös metsäautotiet ovat monin paikoin ajokelvottomassa kunnossa.

Metsäalan ammattilaiset kertovat hyödyntävänsä kaikki pakkasyöt, mutta toistaiseksi niitä on ollut niin vähän, että alkutalven hakkuut ovat seudullamme jäämässä puoleen normaalista talvesta.

Metsäteiden lisäksi ongelmat näkyvät myös tavallisilla teillä. Pirkanmaan ely-keskus on saanut joulu-tammikuussa ennätysmäärän palautetta teiden huonosta kunnosta. Päällysteiden kunnosta on lähetetty yhteensä 617 palautetta. Sorateiden kunnosta palautetta on annettu 331 kertaa. Meidänkin seudullamme ongelmat ovat nähtävissä sekä sora- että asfalttiteillä. Teiden ongelmia voisi helpottaa jonkun verran perusparannuksilla, mutta osalle sahaavista lämpötiloista johtuvista harmeista tienpitäjätkin ovat melko aseettomia. Onhan nimittäin selvää, että nastarenkaat raapivat plussakelillä uria asfalttiin, mutta toisaalta tänäkin talvena heti liukkaiden tullessa Pirkanmaalla on ajettu runsaasti kolareita.

Talviurheilun kannalta leuto talvi on ollut todella murheellinen. Tänä talvena ovat pääosin jääneet käyttämättä niin pulkat, luistimet kuin suksetkin. Nopeimmat ovat voineet ehtiä hiukan välineitään ulkoiluttaa, mutta varsin satunnaisia tilaisuudet ovat olleet.

Koululaisten talvilomien lähestyessä täytyy toivoa, että talvi vielä saapuisi Pirkanmaallekin. Varsinkin, kun harvemmin lämpimät säät ihan loputtomasti kestävät ja aika pahalta tuntuisi ajatus, että leudon talven jatkeeksi suomalaiset kärvistelisivät vielä pitkän ja kylmän kevään huhti-toukokuulla.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja