Lapset rokotetaan influenssaa vastaan yhä useammin

Kuva: UutisOivan arkisto.

OIVASEUTU. Lapset saavat yhä useammin influenssarokotuksen, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoista.

Trendi oli sama kaikissa alueen terveyskeskuksissa. Erityisen selvä nousu oli 3–6-vuotiaiden lasten rokotuksissa.

Hämeenkyrössä ja Posan alueilla rokotekattavuus lähes kaksinkertaistui. Hämeenkyrössä rokotettiin viime kaudella 18,3 prosenttia 3–6-vuotiaista ja Posan alueella 9,6 prosenttia. Ylöjärvellä päästiin 21,7 prosenttiin viime kauden 13 prosentista.

Ikaalisissa nousu oli maltillisempaa, mutta siellä rokoteaktiivisuus oli jo edelliskaudella muita kuntia suurempaa. Viime kaudella Ikaalisissa rokotettiin 19,1 prosenttia, kun edelliskaudella osuus oli 16,4 prosenttia.

6–35 kuukauden ikäisten lasten rokotuskattavuudessa nähtiin myös selvä nousu.

Ikaalisissa heistä rokotettiin viime talvena 31,8 prosenttia, kun edelliskaudella rokotuksen sai 17,6 prosenttia. Hämeenkyrössä pienistä lapsista rokotteen sai 39,3 prosenttia, kun edelliskaudella määrä jäi 19,4 prosenttiin.

Nousu oli selvää myös Ylöjärven ja Posan alueilla. Ylöjärvellä kattavuus nousi 35,6 prosenttiin, kun viime kaudella se oli 26,7 prosenttia. Posan alueella rokotettiin 24,6 prosenttia, kun edellisvuoden luku oli 19,7 prosenttia. Viljakkalan ja Jämijärven osalta ei ole saatavilla tarkempia tietoja.

 

Vanhuksia rokotetaan lapsia enemmän

Edellisten talvien mittaan yli 65-vuotiaille pistettiin influenssarokotuksia huomattavasti useammin kuin lapsille. THL:n tilastojen mukaan yli 65-vuotiaiden rokotusaktiivisuus oli viime talvena seudullamme reilun 41:n ja lähes 54 prosentin välissä.

Aktiivisimmin yli 65-vuotiaiden influenssapiikkejä haettiin Ylöjärvellä, jossa rokotuksen sai 53,9 prosenttia yli 65-vuotiaista. Ikäluokassa alhaisin rokotuskattavuus alueella oli Hämeenkyrössä, 41,3 prosenttia. Yli 65-vuotiaiden rokotusaktiivisuus on pysynyt suunnilleen samalla tasolla viime influenssakausien aikaan alueen terveyskeskuksissa.

Influenssarintamalla on vielä hiljaista. Varmaa kuitenkin on, että influenssakausi tulee tänäkin talvena ja siihen varustautuminen on alkamaisillaan. Kunnat aloittavat influenssarokotteiden jaon marraskuun lopulla, poikkeuksena Ylöjärven kaupunki, joka ehti aloittaa rokotteiden jaon terveyskeskuksessa jo marraskuun alkupuolella.

Maksuttoman influenssarokotteen saavat sosiaali- ja terveyshuollon ja lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, vähintään kuuden kuukauden ja enintään kuuden vuoden ikäiset lapset, riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri.

Tänä vuonna rokotteita jaetaan aiempaa myöhemmin, sillä Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksia influenssarokotteen koostumukseksi saatiin tänä vuonna odottaa normaalia pidempään.

THL:n seurantaan ei ole vielä tullut yhtäkään influenssatapausta. Kaikki tapaukset eivät koskaan päädy rekisteriin, mutta vuosi sitten ensimmäisiä alkoi tulla jo lokakuussa ja varsinainen kasvu alkoi joulukuussa.

Koko maassa viime influenssakauden huippuviikot ajoittuivat viikoille 5–12. Pirkanmaalla huiput olivat viikoilla 6–9 ja 11.

 

 

Tuukka Olli