Lähiopetusta annetaan pienissä ryhmissä

Moona Lehtonen ja Heta Lehtinen olivat päivää ennen koulujen sulkemista matematiikan tunnilla. Opettaja Johanna Vilhula näytti, mitä seuraavaksi tehdään.

OIVASEUTU. Opetus- ja kulttuuriministeriön linjasi uudelleen lähiopetuksen toteuttamista perusopetuksessa viime perjantaina. Vaikka oikeutta lähiopetukseen laajennettiin, perheitä kehotettiin pitämään lapsensa etäopetuksessa, jos se suinkin on mahdollista.
– Linjanmuutos vaikutti oppilasmäärään onneksi todella vähän. On todella hienoa, että perheet pitävät lapsensa suosituksen mukaisesti etäopetuksessa, toteaa Hämeenkyrön sivistysjohtaja Kimmo Levänen.

Hämeenkyrössä lähiopetusta annetaan kaikilla kouluilla. Lähiopetuksen piirissä on yhteensä noin 40 oppilasta. Kirkonkylän koululla heitä on noin 20, Kyröskoskella 11, Mahnalassa viisi ja Heinijärvellä kolme.

Perusopetuksen oppilasmäärä Hämeenkyrössä on kaikkiaan noin 1 200, joten lähiopetuksessa olevien osuus on noin kolme prosenttia.

Opettajat antavat etäopetusta pääasiassa kotoa käsin.
– Käytäntö noudattaa yleisohjetta, jossa kaikkia julkisen sektorin töissä olevia kehotetaan siirtymään etätöihin, jos mahdollista, Levänen sanoo.

Ikaalisissa 1-3 luokkien ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden lähiopetus on keskitetty Valkean ruusun koululle.

Sivistysjohtaja Tapio Ala-Rautalahti kertoo, että maanantaina lähiopetuksessa oli vajaa kaksikymmentä oppilasta.
– Lähiopetus pyritään antamaan pienissä ryhmissä niin, että mahdollisten tartuntojen leviämistä estetään. Koska sosiaalisia kontakteja on enemmän, riski tartuntoihin on kuitenkin automaattisesti suurempi kuin etäopetusoppilailla, Ala-Rautalahti sanoo.

Hänen mukaansa tilanteeseen on varauduttu siivouksen, ruokajakelun ja oppilaiden ryhmittelyn avulla.
– Pyrimme tuottamaan myös etäopetuksen niin hyvin kuin se on mahdollista. Opettajat ovat ottaneet nyt aimo harppauksia etäopetusosaamisessa. Uskon, että saamme tämän kokonaisuuden toimimaan niin hyvin, kuin se on näissä olosuhteissa mahdollista.
– Opetus ja kulttuuriministeri on välittänyt vahvasti toivetta, että opetus annettaisiin pääsääntöisesti etäopetuksena tartuntariskin minimoimiseksi. Tähän tähdätään myös meillä. Seuraamme tarkasti viranomaisilta tulevaa ohjeistusta ja teemme niiden perusteella jatkotoimenpiteitä, Ala-Rautalahti sanoo.

Jämijärvellä perusopetuksen lähiopetus on järjestetty esiopetuksen ja 1-3-luokkien sekä erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille. Jämijärven lähiopetus on keskitetty Tykköön toimipisteelle.
– Lähiopetuksessa on tällä hetkellä kymmenkunta oppilasta. Opetukseen meillä on riittävät resurssit, kertoo rehtori Tuomo Pesonen.

Viljakkalassa lähiopetuksessa on vajaat 20 oppilasta. Maanantaina heitä on paikalla 12.
– Karhen koulu on suljettu ja kaikki lähiopetuksessa olevat viljakkalalaisoppilaat ovat yhtenäiskoululla, kertoo rehtori Kaisa Mannersuo.

 

Sakari Ilomäki
Terhi Palonen