Lähimmäisyys haastaa yhä

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Luin erään omaishoitajan kirjoituksen UutisOivan viime viikon lehdessä (8. lokakuuta, numero 40). Sen sisältämä viesti teki minut sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilönä surulliseksi. Kirjoittajan kokemus nimittäin oli, ettei hänen avunpyyntöönsä oltu reagoitu riittävän nopeasti, ja että hänen kokemaansa hätää oli vähätelty.

Auttajien tulisi muistaa, kuinka ihmiset kaipaavat ymmärrystä omaan tilanteeseensa, olkootkin kiire tai resurssien puute kuinka toisella puolella vastassa. Tämän päivän auttamistyö ei koskaan saisi vieraantua ihmisten todellisesta hädästä ja rakkauden täyteisestä huolesta lähimmäisiään ja omaa jaksamistaan kohtaan.

Tuntemani hoitotieteilijä Harri Kankare tuo esiin Turun Sanomien haastattelussa (18. huhtikuuta 2005) seuraavanlaisia ajatuksiaan:
– Usein on kysymys pienistä asioista: ensihoitotilanteessa käden laittaminen toisen olkapäälle ja rohkaisun sana tai vanhuksen viereen hetkeksi pysähtyminen tekemättä silloin mitään muuta, Kankare sanoo.

Välittäminen vaatii kuitenkin pohjaa:
– Kankareen mukaan ei voi puhua ainoastaan siitä, että hoitajan tulee omassa työssään osoittaa rakkautta, vaan saman tunteen pitää vallita koko työyhteisössä. Välittävä kulttuuri on myönteinen, mutta suora. Puuttumattomuus on kuin lumipallo. Kun se on saanut pyöriä liian kauan, kukaan ei enää tiedä, mitä ongelman sisällä on. Välittävän ja rakkautta osoittavan työyhteisön idea on siinä, että välitetään ajoissa. Se on rohkeutta puuttua vaikeisiinkin asioihin.

Uusi sotemalli on kehitteillä jo pitkällä ja astumassa hyvin todennäköisesti täytäntöön. Vetoankin tuleviin uusiin päättäjiin ja jo istuviin viranhaltijoihin, että päätöksiä tehtäisiin mahdollisimman tasapuolisesti ja sitä varten kehiteltyjä mittareita käyttäen. Myös resurssit tulisi kyetä ottamaan mahdollisimman laajasti käyttöön. Putkiajattelu ei ole tätä päivää. Tarvitaan pitkälle tähtäävää moniammatillista suunnittelua, joka pitää sisällään kantavimmat päätöksenteon perustelut.

Ikaalisissa vanhustyön päällikkö Marianne Viitasalo- Männistö on laatinut erinomaisen esitelmän tasavertaiseen ja oikeudenmukaiseen vanhusten kohtaamiseen ja auttamiseen. Voin suositella hänen asiantuntijuuttaan käytettäväksi laajemminkin. Esitys teki minuun opiskelijana ja entisenä omaishoitotyön projektivetäjänä vaikutuksensa.

Henkilökohtaisesti menetin myös rakkaan mummini korona-ajan keskellä. Silloin ei ollut mahdollisuutta olla häntä pitämässä kädestä ja saattelemassa viimeiselle matkalle. Kysyn yhä edelleen, miksi? Totean vain, että meillä on vielä jonkin verran kirittävää ammatillista rakkaudellista huolenpitoa osoittavan hoiva- ja hoitotyön osaamiseen. Toivottavasti päivitämme siinä suhteessa taitojamme. Ja, puhun nyt yhtä kaikki myös itselleni.

 

Katja-Leena Klinga
Perushoitaja -89, lähihoitajaopiskelija
kehitysvamma- ja sos.ped. hevostoiminnanohjaaja
Ikaalisten KD:n pj.

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.