Kysyimme: saako ikaalislainen testitulokset Hämeenkyröstä?

Kuva: UutisOivan arkisto

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI. Saako ikaalislainen koronavirustestin tulokset Hämeenkyröstä silloin, kun oman terveyskeskuksen päivystys on suljettu, pohti UutisOivalle soittanut lukija.

Lukija oli käynyt testissä toissa viikon lopulla, mutta kertoo saaneensa tuloksen vasta yli viikkoa myöhemmin soitettuaan itse terveyskeskukseen. Omakannasta tulosta ei löytynyt.
Ikaalisten päivystys oli joulupyhien aikaan kiinni, joten lukija ei voinut soittaa suoraan omaan terveyskeskukseensa.

Vastaus lukijan kysymykseen on ”kyllä”, mutta ensisijaisesti testissä käyneen tulisi etsiä tietoa Omakannasta. Testitulokset tulevat myös tekstiviestinä puhelimeen, mikäli potilas on antanut numeronsa terveyskeskukseen.

Mikäli vastausta ei tule muuta kautta, tulosta voi tiedustella kuntansa terveyskeskuksesta. Ikaalisten päivystyksen ollessa kiinni ikaalislaiset voivat soittaa Hämeenkyröön.

Tiedon saa, jos näyte on ehditty analysoida laboratoriossa.
– Mikäli vastaus ei ole vielä tullut, niin mekään emme näe, että koko näytettä olisi otettukaan, Ikaalisten apulaisylilääkäri Mikko Tolvanen kertoo. Näytteet analysoi Pirkanmaan alueella Fimlab.

Mikäli testatulla ei ole koronaa, tuloksesta ei soiteta erikseen. Se ilmoitetaan kuitenkin tekstiviestinä. Tolvanen ei ole kuullut, että viesti olisi jäänyt tulematta.

Koronavirustartunnan saaneisiin terveydenhuolto on henkilökohtaisesti yhteydessä.

Seudulla ei testausruuhkia

Viime päivinä testitulokset ovat tulleet noin yhdessä tai kahdessa vuorokaudessa, mutta odotusaika vaihtelee jonkin verran tilanteen mukaan. Välillä testituloksen valmistumiseen voi mennä neljä vuorokautta.
Ruuhkia ei ole Ikaalisissa ollut, joten testiin pääsee yleensä samana tai viimeistään seuraavana päivänä yhteydenotosta.

Testausruuhkia ei ole ollut Hämeenkyrössäkään.
– Jonkin verran näytteitä otetaan päivittäin, mutta tilanne on ollut ihan rauhallinen, Hämeenkyrön apulaisylilääkäri Sonja Leppänen kertoo.

Hämeenkyrössä koronavirustartuntoja on keväästä alkaen todettu 11, Ikaalisissa 12 ja Jämijärvellä viisi.

”Uskon, että infektiotilanne on aidosti parempi”

Kun epidemiaa katsotaan maakuntatasolla, Pirkanmaan tilanne on selvästi parempi kuin kuukausi sitten. Vuodeosastohoidon tarve on kuitenkin edelleen varsin suurta, tiedottaa sairaanhoitopiiri.

Koronanäytteessä kävijöitä on ollut joulun aikaan selkeästi vähemmän kuin ennen joulua. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä toivoo, että hengitystieoireiden ilmaantuessa koronatestiin hakeudutaan edelleen matalalla kynnyksellä.

Erityisesti matkailijoiden tulisi mennä testiin herkästi.
– Esimerkiksi pohjoisen hiihtokeskuksista tulevien kannattaa tarkkailla oireitaan ja hakeutua lievissäkin oireissa välittömästi testiin ennen kuin lähtee töihin, kouluun tai harrastuksiin, kehottaa pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand tiedotteessa.

Myös Pohjois-Satakunnan sairaanhoitopiirin (Posa) alueella epidemiatilanne on rauhoittunut.
Onko tartuntojen määrä laskenut aidosti vai todetaanko tartuntoja vähemmän siksi, etteivät ihmiset ole hakeutuneet testeihin?
– Uskon, että infektiotilanne on aidosti parempi. Ilmaantumisluvut olivat selkeästi laskussa jo toissa viikolla ja joulun alla, Posan ylilääkäri Margit Seppälä kommentoi.

Seppälä odottaa ensi viikon alkua, jolloin nähdään, kuinka joulunajan liikkuminen on vaikuttanut tartuntamääriin. Ylilääkäri toivoo, ettei uusien tartuntojen rypästä tulisi.
– Toivotaan, ettei tule samanlaista tilannetta kuin marraskuun lopussa.

 

Anne Salminen