Kyrös-Rasti löytää aina uutta etsittävää

Elisa Tuomisto kiinnittää rastia Mahnalassa.

HÄMEENKYRÖ. Suunnistusseura Kyrös-Rasti järjestää ensi viikonloppuna Hämeen aluemestaruuskilpailut, joissa kisataan suunnistuksen pitkällä matkalla ja viestissä. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautunut tähän mennessä 485 osallistujaa. Viime hetken ilmoittautumisten ansiosta osallistujamäärä saattaa kuitenkin kivuta 550 suunnistajaan. Kyrös-Rastin puheenjohtaja Elisa Tuomisto kertoo, että Mahnalan ympäristökoululta alkava kilpailu on kaikille avoin, vaikka kyseessä onkin aluemestaruuskilpailu.
– Kaikkien seurojen edustajat voivat osallistua, vaikka eivät voikaan voittaa aluemestaruutta. Suunnistajia tulee muun muassa Turusta ja Oulusta.

Toinen kilpailu, jonka Tuomisto mainitsee on Hämeenkyrö Trail Cup. Kilpailusarja alkaa 29. elokuuta, ja sarjassa on yhteensä neljä osakilpailua. Kyseessä on polkujuoksusarja, jossa juostaan noin kuuden kilometrin pituisia lenkkejä. Kilpailujen lisäksi Kyrös-Rasti pitää myös suunnistuskouluja.
– Lasten suunnistuskoulussa on keskimäärin 35 osallistujaa joka kerralla, joskus on ollut jopa 50 innokasta aloittelijaa. Olemme saaneet tunnustusta laadukkaasta koulutustyöstä. Meillä on Olympiakomitean myöntämä Tähti-tunnustus, eli olemme Tähtiseura, Tuomisto kertoo.

Kyrös-Rasti on järjestänyt myös aikuisten suunnistuskouluja. Ikaalisten Nousevan Voiman kanssa kesäkeskiviikkoisin järjestettävät iltarastit sopivat mainiosti aloitteleville suunnistajille.
– Tällä kaudella olemme ottaneet Sata-Häme-rasteille käyttöön sähköisen tulosjärjestelmän. Siellä voi nähdä tulokset ja ilmoittautua iltarasteille. Kävijämäärät ovat hienoisessa nousussa tällä hetkellä.

Tuomisto kannustaa kiinnostuneita ottamaan osaa etenkin iltarasteille. Myös suunnistuskoulut ovat oivallinen tapa aloittaa uusi harrastus.
– Rohkeasti vain mukaan iltarasteille. Tulokkaita opastetaan. Ei tarviste pelätä, jos ei osaa mitään. Karttamerkit kannattaa tosin opetella etukäteen, sillä se helpottaa alkuun pääsyä.

Hänen mukaansa suunnistus tarjoaa myös mahdollisuuden päästä luonnon keskelle. Metsässä täytyy keskittyä ainoastaan rastien etsimiseen.
– Suunnistus on monipuolinen laji. Kova kunto auttaa, mutta vaaditaan muutakin. Hyvällä suunnistajalla täytyy olla taitoa ja henkistä pääomaa, jotta pystyy pitämään päänsä kylmänä.

Suorituksen aikana ei voi myöskään räplätä älypuhelinta, vaan rastien etsimiseen täytyy keskittyä täysillä.

 

Arttu Heinämäki