Kyrös-Rasti järjestää jo toiset lasten suunnistuskilpailut tänä vuonna

kyrösrasti hämeenkyrö lasten suunnistus pirkanmaaKyrös-Rastin aktiiveja yhdessä kuvassa. Vasemmalla Hämeen Oravapolkuviestin valvojana toimiva Tuomas Väinä, stars-ryhmän vastuuohjaaja sekä kartoista ja iltarastitoiminnoista vastaava Vesa Suonurmi, suunnistuskoulun vastuuohjaaja Päivi Pramila, suunnistuskouluohjaajana ja ratamestarina toimiva Ennimaria Järventausta, sihteeri Tarja Vanhatalo-Suonurmi, rahastonhoitaja Marita Vähä-Savo, nuorisojaoston puheenjohtaja Liisa Naskali, naisjaoston puheenjohtaja Anne Asp, suunnistuskoulun vastuuohjaaja Kristiina Pyhtilä ja kesän molempien kilpailujen lähdön päällikkönä toimiva Timo Pyhtilä.

HÄMEENKYRÖ, VILJAKKALA. Suunnistusseura Kyrös-Rasti täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Juhlavuosi on kulunut vahvasti niin sanotusti työn merkeissä, vaikka vuosi on muuten ollut hyvin poikkeuksellinen. Suunnistus muodostui poikkeuskeväänä suoranaiseksi hittilajiksi. Kun muu maailma meni kiinni, metsä oli avoinna. Kyrös-Rastin iltarastikarttoja myytiinkin moninkertaisesti enemmän kuin normaalikeväisin. Lajin pariin saatiin myös paljon uusia kasvoja ja kokonaiset perheet lähtivät omatoimirasteille.

Kyrös-Rastin suunnistuskoulu aloitettiin omatoimirasteilla huhtikuussa.
– Omatoimisia suunnistuskouluharjoituksia meillä oli toistakymmentä ja kävijöitä niissä oli useita kymmeniä lapsia. Kesäkuun alussa aloitimme yhteiset suunnistuskoulun kokoontumiset. Lapsia on ollut mukana keskimäärin 35, mikä on hyvin poikkeusolosuhteet huomioon ottaen, kertoo Liisa Naskali Kyrös-Rastista.
– Jos joku lapsi haluaa tulla kokeilemaan suunnistusta, niin ensi tiistaina vaan suunnistuskouluun. Suunnistuskoulussa meillä on ohjaajina 10 hengen porukka. Jaamme järjestelykertojen vastuita ja lisäksi apuohjaajina on vielä omia nuoriamme. Lisäksi nuorten kanssa kokoonnumme viikottain heidän suunnistusharjoituksiin. Viikko sitten järjestimme Vaholla kahden vuorokauden leirin yhdessä Ikaalisten Nousevan Voiman, Kankaanpään suunnistajien ja Länsi-Lavian Loiskeen kanssa. Siellä metsässä kirmasi 50 suunnistajaa.

Kyrös-Rasti on pitkään panostanut lasten ja nuorten suunnistukseen. Tänä vuonna seura onkin järjestänyt jo kesäkuussa lasten Junnukisat Humppakankaalla, eli Hämeenkyrön ja Ylöjärven rajalla, entisen Suurlavan maastoissa. Nyt elokuun alussa vuorossa on viisiosuuksisen Hämeen Oravapolkuviestin järjestelyt Viljakkalan Ansomäessä. Kilpailunjohtajana toimii Liisa Naskali, joka on samalla Kyrös-Rastin nuorisojaoston puheenjohtaja ja lahjakkaiden suunnistajien äiti.
– Kesäkuun Junnukisat päätimme järjestää vain kolme viikkoa ennen kilpailua. Nyt Oravapolkuviestin on valmistauduttu pidemmällä ajalla, mutta silti tehokkaasti. Meillä on loistava porukka, jonka kanssa on hienoa järjestää tapahtumia ja tarjota lapsille tärkeitä kilpailukokemuksia, kertoo Naskali.

Ratamestarina Junnukisoissa toimi Ennimaria Järventausta ja Oravapolkuviestin radat ovat huippuhiihtosuunnistaja Tero Linnainmaan käsialaa. Junnukisoissa osanottajia oli noin 170 lasta ja nuorta. Oravapolkuviestiin odotetaan arviolta 60 joukkuetta, eli noin 350 osanottajaa. Joukkueet ovat pääosin Hämeen alueelta, mutta jo heti ensimmäisten ilmoittautuneiden joukossa oli joukkueita Satakunnasta. Myös Etelä-Pohjanmaalta on odotettavissa osanottajia.

Oravapolkuviestin kilpailukeskuksena toimii Ansomäen urheilukeskus, joka tarjoaa hyvät puitteet kilpailun järjestämiselle.
– Erityiskiitos täytyy antaa maanomistajille myötämielisestä suhtautumisesta suunnistukseen. Suunnistusporukassamme on niin hienoja lapsia, nuoria ja aikuisia, että heidän kanssaan on ilo toimia. Lasten liikkumisen riemu sekä ilo, kun he löytävät rastin tai onnistuvat kilpailuissa sekä nuorten sanallisestikin antama positiivinen palaute antavat ohjaajalle voimia jatkaa tätä vapaaehtoistoimintaa, päättää Naskali.

 

Elisa Tuomisto