Kylän miljöö ja asukkaat hurmasivat maallemuuttajan

Elina Mikkonen on ihastunut uuteen asuinympäristöönsä Hämeenkyrön Herttualassa. Rohtokasvien, kuten ukontulikukan kukkien kerääminen onnistuu kotipihassakin.

HÄMEENKYRÖ. Kun Elina Mikkonen kesäkuussa muutti Hämeenkyrön Herttualaan puolisonsa Carl Nybergin ja pariskunnan neljävuotiaan Lyyli-tyttären kanssa, hän koki kotiutuvansa uuteen asuinympäristöön varsin nopeasti.
– Jo ensimmäisen viikon jälkeen tuli tunne, että olen henkisesti palannut kotiin, kuvailee Jurvan Metsäkylässä syntynyt ja kasvanut ja lähes 20 vuotta Helsingissä asunut Mikkonen.

Pääkaupunkiseudulta Jurvan kautta Herttualaan muuttaneelle perheelle Hämeenkyrö lähiympäristöineen ei ollut entuudestaan aivan tuntematonta, sillä Nyberg on kotoisin Ikaalisista. Mikkonen puolestaan on opiskellut fytoterapiaa Frantsilan Hyvän Olon keskuksessa reilun vuoden ajan.
– Kehäkukka kolmostien kupeessa on tullut tutuksi matkatessamme Helsingin ja Jurvan väliä.

Perhe asuu vuokralla vanhassa hirsitalossa keskellä Herttualan kylää.
– Muutimme tänne Jurvasta vanhempieni luota, minne olimme monen mutkan kautta päätyneet kun Helsingin-kodissamme oli sisäilmaongelmia.
– Keväällä korona vei minulta työt käytännössä kokonaan, kertoo joogaohjaajana ja kosmetologina työskentelevä Mikkonen.

Jurvassa asuessa Mikkonen oivalsi, ettei halunnutkaan nyt palata Helsinkiin, josta ei vuodessa ollut löytynyt puhdasta kotia. Kun Nybergillä oli mahdollisuus tehdä etätyötä ja Mikkonen tiesi Herttualassa olleen vanha hirsitalo vuokralle tarjolla, hän kysyi vieläkö se olisi vapaana.

Oli, ja kesäkuun kuudentena päivänä kolmihenkinen perhe muutti Hämeenkyröön. Vuokrasopimus on tehty vuodeksi, mutta Mikkonen sanoo, että perhe voisi hyvinkin asettua paikkakunnalle.
– Tänne kylille, Herttualaan, Heinijärvelle tai Mahnalaan esimerkiksi.

Taajama-alueet Kirkonkylä tai Kyröskoski eivät tulokkaita samalla tavoin houkuta.
– Maalla asuessa haluan asua nimenomaan maalla, lähellä luontoa. Taajama-asuminen on mielekästä kaupungissa, missä etuina ovat lähellä olevat palvelut.

Tulokkaat ovat saaneet Hämeenkyrössä lämpimän vastaanoton. Mikkonen kehuu herttualalaisia ja hehkuttaa uuden asuinympäristön tarjoamia mahdollisuuksia.
– Olen joogannut paljon ulkona, kerännyt kasveja ja kulkenut metsissä. Olen myös ruvennut käymään uimassa pitkän tauon jälkeen, kun uimaranta on noin lähellä.

Hämeenkyröä Mikkonen kuvaa eläväiseksi kunnaksi, jossa asuu paljon nuoria perheitä.
– Olen löytänyt täältä samanhenkisiä ihmisiä ja tyttäremmekin on viihtynyt mainiosti, vaikka hän HopLop-sisäleikkipuistoon välillä haikaileekin, Mikkonen hymyilee.

Yhteisöllisyys on seikka, jota Mikkonen ei kertomansa mukaan tiennyt kaipaavansa ennen kuin muutti maaseutukylään.
– Kaupungissa meillä oli hyvä henki lähinaapureiden kanssa, mikä toistuu myös täällä Herttualan kylässä. Mutta Helsingissä itseltäni puuttui tällainen samanhenkisten ihmisten yhteisö, joka täällä toteutuu ja tekee paikasta niin kotoisan.

Joogaohjausta Mikkonen on pikkuhiljaa aloitellut Hämeenkyrössäkin, vaikka uudesta kodista löytyvä sali on vielä osin muuttolaatikoiden vallassa. Hän kaavailee syksyksi lyhyitä kursseja yin joogasta.
– Uskon ihmisten kaipaavan pysähtymistä ja läsnäolon taitoa. Itse olen nyt huojentunut, kun löysimme terveellisen ja viihtyisän kodin, paikan jossa kerätä voimia, Mikkonen sanoo.

 

Sakari Ilomäki