Kulttuuria ja kuntoa samasta paikasta

Pääkirjoitus 18.2.2021

Seudun kirjastot ovat jo pidemmän aikaa olleet paitsi kulttuurin, tavallaan myös kuntoilun aarreaittoja. Tästä mahdollisuudesta aika harva kuntalainen tuntuu kuitenkin tietävän. Kirjastojen varastoista löytyy jos minkälaisia välineitä, joita voi lainata. Hulavanteet, foamrollerit, kävelysauvat, kahvakuulat ja monet muut kuntoiluvälineet ovat kirjastoissa kaikkien kuntalaisten saatavilla. Lainamahdollisuus on hyvä keino päästä kokeilemaan uutta lajia. Testaamalla huomaa, kuinka lajista innostuu ja voi sitten mietinnän jälkeen hankkia omat välineet, jos kipinä syttyy. Kokeilemalla välttyy turhaan nurkissa pölyttyviltä harrastevälinehankinnoilta.

Kirjastot sopivat kuntoiluvälineiden lainaamiseen kuntien palveluista parhaiten luonnollisesti siksi, että siellä lainaamista tehdään muutenkin. Myös kirjastojen aukioloajat palvelevat kuntalaisia tässäkin asiassa hyvin, koska lainavälineitä pääsee hakemaan myös ilta-aikaan.

Varsinkin näin korona-aikana, kun kuntien kuntosalit ovat kiinni ja suurin osa harrastusryhmistä kokoontumisrajoitusten vuoksi tauolla, lainattavien kuntoiluvälineiden arvo nousee entisestään. On myös hienoa, että kunta tukee tätä kautta kuntalaisten harrastusmahdollisuuksia, kun ohjattua liikuntaa ei pystytä järjestämään.

Tämän hetken hittituotteeksi sekä Hämeenkyrön että Ikaalisten kirjastot nostavat lumikengät, eikä ulos vilkaistessa tarvitse ihmetellä miksi. Upea lumitalvi kutsuu luontoon niin lumikengillä kuin suksillakin.

Runsaan viikon päästä alkava hiihtoloma on perinteisesti aikaa, jolloin moni lähtee reissuun. Tänä vuonna koronaohjeistukset suosittelevat pysyttelemään mieluummin lähimaisemissa. Hyvän hiihtoloman resepti voisikin kulkea kirjaston kautta. Lomaeväiksi muutama mukava kirja, joiden parissa lähteä mielikuvamatkalle ja joku mieluisa kuntoiluväline, jolla nostaa vähän hikeä pintaan. Vielä lomaherkut paikallisesta leipomosta tai kaupasta, niin lomaelementit alkavat olla koossa.

Katri Linnikko
päätoimittaja