Kukoistavaa keramiikkaa Röyhiön Ponsilassa

Ponsilassa on esillä Erja Teräsahteen keramiikkaa. Kuva: Maria Käkelä.

Terhi Palonen

IKAALINEN. Lippuluukulla istuskeleva leukava Elviira havahduttaa tulijat. Melkein unohdettu Ponsilan seurojentalo on herännyt värien loiskeeseen ja avannut ovensa, kun keramiikkataiteilijat Seija Käki ja Erja Teräsahde rakensivat näyttelynsä kotikylälleen Röyhiöön.

Pop up art – Ponsila –näyttely on yleisölle avoinna vielä kahtena lauantaina, 22. ja 29. heinäkuuta kello 12–18.

Ponsilassa avautuu runsas ja monipuolinen kattaus keramiikkaa. On pieniä ihmisiä, valtavia unikkoja, astiasarjoja, vateja ja veikeitä veistoksia. Kaksi erilaista taiteilijaa on tuonut esille tuoreinta tuotantoaan.

Erja Teräsahteen työt ovat hienopiirtoisia ja luonnon värien soinnuttamia. Työvälineenään hän käyttää pääasiassa dreijaa. Oma ateljee valmistui kotiin kevättalvella.
– Pyrin uniikkeihin töihin, en sarjoihin. Dreijaamisen taidon olen oppinut kantapään kautta. Vaikka välillä on tullut tehtyä väärin, intoa se ei ole latistanut. Tämä on todella ihana ja haastava taiteenlaji, Teräsahde kuvailee.
Keramiikan lisäksi Teräsahde harrastaa öljy- ja akvarellimaalausta.

Seija Käen kotona Käenpesässä ateljee Linnunmaito on pursunnut raikkaan värikkäistä kukkavadeista, puhuttelevista pikkuihmisistä, persoonallisista tontuista ja mielikuvituksellisista eläinhahmoista, kun teokset ovat syntyneet viime talven ja kevään aikana. Näyttely hehkuu rehevää runsautta.
– Vaikeasti hallittava keramiikka on suostunut taipumaan tahtooni, toteaa Seija Käki, joka on tehnyt keramiikkaa yli kymmenen vuoden ajan.
– Röyhiön rauhassa luovuuteni on päässyt irralleen.

Jokaiseen Käen teokseen liittyy tarina. Seija esittelee kahta mielikuvituksellista ratsastajapatsastaan.
– Vanhempi ylilähetti kuljettaa nahkaisessa repussaan vain asiapostia. Kuningattaren lähetti, liskonainen kamelihevosen selässä kuljettaa vain rakkauskirjeitä sydänrepussaan. Hänellä on mukanaan keltanokkainen lähettilintu, joka on myös kruunun töissä. Tarakalla istuu kaunisnokkainen lemmikkilisko.

Aiemmin Seija Käki on tullut esiin kukka-aiheillaan. Nyt viehkeydellään yllättävät pienet ihmishahmot, jotka ilahduttavat katsojat tarinoillaan. Luonnon ystävä Osmo on ollut asumuserossa vaimostaan Mairesta. He kuitenkin kohtasivat jälleen toisensa näyttelyn avauduttua heinäkuun alussa.

Mairen ystävä Gunwor on saapunut Röyhiöön maaseudun rauhaan Tukholmasta toipumaan vakavasta sairaudesta. Hänellä on yllään loistavan keltaiset sukkahousut sekä kesähattu, jotka hän on ostanut Gungsgatanilta ilahduttaakseen itseään. Hatun alta paljastuu sairauden ja kovien hoitojen myötä lähtenyt tukka.

Seija Käki katsoo jo tulevaisuuteen ja pohtii uuden näyttelyn avaamista ensi kesänä kotiinsa Käenpesän idylliseen pihapiiriin.