Kuka pelkää joulupukkia?

Näihin aikoihin vielä muutamia vuosia sitten meidänkin perheessä elettiin aikoja, jolloin lasta ”uhkailtiin ja kiristeltiin” ikkunoiden alla hiippailevilla tontuilla. ”Tontut tarkkailevat sinua. Jos et ole kiltti, et saa joulupukilta lahjoja.”

 

Hölmöä, että tällainenkin perinne kulkee perheissä läpi sukupolvien. Itsekin muistan hyvin katselleeni pimeään yöhön silmät kiiluen, josko siellä on tonttuja.

Pelko pepussa oli siitä, että joulupukki tuokin vitsoja lahjojen sijaan. Se piti lapsia ”kurissa ja nuhteessa”. Ihme, kun lastensuojelulaki ei ole jo moiseen tarttunut.

Perinteitä jouluaaton vietossa pidetään perheissä edelleen yllä. Hyvä niin. Siihen kuuluvat yhdessäolo, hyvä ruoka ja tietysti joulupukki. Yleisen tavan mukaisesti joulupukki kyselee ensin lasten kiltteydestä. Lapset ujostelevat ja rohkein luikauttaa ilmoille värisevällä äänellä jonkun joululaulun. Ja sitten vihdoinkin saadaan lahjat.

Onneksi Suomessa uskotaan edelleen joulupukkiin ja siihen, että valkoparta tulee Lapin Korvatunturilta, missä on lunta ja poroja.

Meillä joulupukki ei ole näkymätön kuten Amerikassa, jossa hän nokisena on käynyt tuomassa lahjat savupiipun kautta. Suomalaisen joulupukin näkee paitsi jouluaattona, myös ennen joulua monissa eri tilaisuuksissa.

Joten, joulupukki on olemassa ja kaikista epäilyistä huolimatta hän on hyväsydäminen vanha ukko, eikä tonttujakaan tarvitse pelätä.

 

Terhi Palonen