Kuka korjaisi Postin?

Pääkirjoitus 1.5.2019

Postin jakelu on ollut jo useamman vuoden luisumassa kohti holtittomuutta. Kaukana ovat ne ajat, jolloin tiesi, että aamun lehti on joka päivä varmasti postilaatikossa. Ja että paikallislehti tulee joka tiistai ja torstai, Aku Ankka keskiviikkona ja Suomen Kuvalehti perjantaina. Joka viikko me täällä Oivan toimituksessa saamme harmistunutta, joskus jopa raivostunutta, palautetta siitä, kuinka torstaina ilmestynyt Oiva ei ole tullut tilaajalle vielä maanantainakaan. Pahimmillaan lehti häviää kokonaan tai jaetaan asiakkaalle jopa kahden viikon päästä ilmestymisestä. Vaikka kuinka reklamoimme asiasta Postille, asiaan ei tule selitystä, eikä varsinkaan muutosta.

Posti on viime vuosina uudistanut toimintaansa monella tapaa. Yhtiö on muun muassa siirtänyt jakelua aamusta iltapäivään tai iltaan ja kokeillut ruohonleikkuuta ja hoivapalveluita. Tuoreimpana uutisena Posti ilmoitti aikovansa siirtää palvelukeskuksensa töitä Suomesta Viroon.

Posti perustelee uudistuksiaan paperisen viestinnän vähentymisellä ja digitaalisten kanavien lisääntymisellä. Postin mukaan jaettavaa postia on tällä hetkellä kolmannes vähemmän kuin viisi vuotta sitten. Tuoreimmassa asiakastiedotteessaan Posti kertoo lisäävänsä entisestään automaation määrää ja ottavansa käyttöön uusia teknologiaratkaisuja tavoitellen niiden avulla sekä merkittäviä uudistuksia palveluihin että jakelun yksikkökustannusten maltillisempaa kehitystä. Posti lupaa kehittää tämän vuoden aikana muun muassa digitaalista seurantaa kirje-, lehti- ja mainoslähetyksiin. Herää väkisinkin kysymys, että miksi käytetään aikaa ja varoja seurantajärjestelmiin, kun pitäisi vain saada lehdet ja kirjeet oikealle vastaanottajalle kohtuullisessa ajassa. Aiemmin ei seurattu, vaan jaettiin, ja tässä asiassa voi hyvällä syyllä, olematta edes nostalgikko, toivoa paluuta vanhoihin hyviin aikoihin.

Vuoden alusta me Oivassa aikaistimme lehden painoaikataulua 2,5 tunnilla, koska Postista luvattiin, että kun saamme lehden aiemmin liikkeelle, se ehditään varmasti jakaa viimeistään perjantaina kaukaisempiinkin Suomen kolkkiin. Ensimmäisellä viikolla saimme yhden iloisen soiton Helsingistä, kun tilaaja oli saanut lehtensä ilmestymispäivänä. Sen jälkeen on palattu vanhaan, eli kauempana asuvat lukijat joutuvat lähes säännönmukaisesti odottamaan lehteään seuraavalle viikolle. Voisiko joku nyt laittaa Postin järjestykseen?

Katri Linnikko

Päätoimittaja