Kritiikkiä kollegoille

 

Lauantaiaamupäivisin tulee harvemmin avattua televisiota, mutta tammikuun 25. päivä niin tapahtui. Päivän sanomalehti tuli luettua tai ainakin selattua sopivasti ennen kymmentä ja jostain oli jäänyt mieleen, että Ylen Ykkösaamun vieraana olisi ”Nalle”, Björn Wahlroos.

Koska haastateltavana oli metsäyhtiö UPM:n hallituksen puheenjohtaja ja metsäteollisuutta koskeva lakko oli ilmoitettu alkavaksi seuraavana maanantaina, oli ainakin muutama esitettävä kysymys helppo arvata ennalta.

Myös Wahlroosin vastaukset lakkouhkaa käsitteleviin kysymyksiiin oli helppo arvata. Hallituksen puheenjohtajan tehtävä on huolehtia yhtiön omistajien etua, joten Paperiliiton lakon kuvaileminen ”tylsäksi jutuksi” oli Nallen rooliin kuuluva tehtävä. Toki sanamuoto oli itsevarmalle ja vauraalle Wahlroosille tyypillisen värikäs.

Tyylilleen ja hallituspalkkionsa maksajalle uskollisena Nalle tokaisi räväkästi, että jos suostumme ay-liikkeen kaikkiin vaatimuksiin, se johtaa alan työpaikkojen vähenemiseen ja paperikoneiden sulkemiseen Suomessa.

Tästä revittiin näyttäviä otsikoita. Siis siitä, että ison metsäteollisuuskonsernin hallituksen puheenjohtaja teki työtään ja ajoi yhtiön etua, toki värikkäin sanankääntein.

Vähemmälle huomiolle jäi Wahlroosin toteamus, että Suomessa valmistettavan pitkäkuituisen sellun tuotannossa ollaan kannattavuuden nollarajalla, koska markkinahinta on vuodessa pudonnut huippuhinnoista reilusti.

”Sellumarkkinoille ei ole ihan huono asia, että suomalaisia sellutehtaita on poissa tuotannosta parin viikon ajan.” ”…lakon ajoitus olisi voinut olla teollisuuden kannalta huonompikin.”

Noistakin kommenteista olisi kenties saanut uutisen. Tai ainakin joku media olisi voinut kysyä, että kuinka kipeästi teollisuus edes kaipaa nopeaa sopua tes-neuvotteluissa, jos tuotannon rajoituksista huolehtii ammattiliitto jäsentensä kustannuksella.

Vastauksena lakkoon Metsäteollisuus julisti kolmepäiväisen työsulun, joka alkaisi kaksiviikkoisen lakon jälkeen. Kiinnostavasti sulku koskee pääasiassa sellutehtaita eteläisessä ja keskisessä Suomessa, mistä puuttuu sekä lumipeite että kunnon routa.

Sellun heikosti kehittyneellä markkinahinnalla sen paremmin kuin alkutalven erittäin haastavilla puunkorjuuolosuhteilla suuressa osassa Suomea ei varmaankaan ole mitään tekemistä sen kanssa, että suuri osa metsäteollisuuden tuotannosta on pysähdyksissä.

Useimpien uutisten perusteella tes-neuvotteluissa on käynnissä eräänlainen ideologinen sota, jossa kamppaillaan vallasta. En ole sotakirjeenvaihtaja, mutta höpö höpö. Kerrankin Paperiliiton lakkoilun ajoitus osuu työnantajaleirin etujen kannalta aivan napakymppiin.

Vielä yksi juttu.

– Meillä pitäisi olla kansalaispalkka. Perustulojärjestelmä, joka takaisi sen, että työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa.

Sanoi siis Björn Wahlroos. Lausunto ei tietenkään ylittänyt uutiskynnystä.

 

 

Sakari Ilomäki