Koskilinnasta avoin tarjouskilpailu?

hämeenkyrön koskilinnaKoskilinnaa on yritetty myydä kahdesti, tuloksetta. Nyt siitä esitetään kunnanvirastoa. Kuva: UutisOivan arkisto

HÄMEENKYRÖ. Koskilinnasta saatetaan järjestää avoin tarjouskilpailu. Maanantaina kokoontuva Hämeenkyrön kunnanhallitus käsittelee Koskilinnan myyntimahdollisuutta. Esityksenä on, että Koskilinnasta järjestetään avoin tarjouskilpailu.

Kunta yritti myydä Koskilinnaa jo aiemmin, ja sai siitä yhden, 50 000 euron suuruisen tarjouksen. Kunnanhallitus hylkäsi tarjouksen ja veti Koskilinnan myynnistä.

Tilanne sai käänteen viime kesänä, kun kaksi yrittäjää ilmaisi kiinnostuksensa Koskilinnaa kohtaan ja tiedusteli mahdollisuudesta ostaa kiinteistö. Tämän jälkeen kunnassa on selvitetty myyntimahdollisuutta.

Kuntalain mukaan myynti markkinoilla toimivalle taholle on toteutettava markkinaehtoisella luovutushinnalla. Tämän voi toteuttaa joko avoimella tarjouskilpailulla tai puolueettomalla arvonmäärityksellä.

Kunnanhallitukselle esitetään, että Koskilinnan päärakennuksen ja siihen liittyvän määräalan myymiseksi tai vuokraamiseksi käynnistetään avoin tarjouskilpailu. Kilpailun käynnistyminen edellyttää, että kunnanhallitus hyväksyy vielä erikseen myynti-ilmoituksen joulukuussa.

 

Valtakunnallisesti arvokas

Koskilinna on vuonna 1940 valmistunut tyyliltään funktionalistinen rakennus ja on osa Kyröskosken tehdasyhdyskunnan valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Tämän vuoksi Pirkanmaan Maakuntamuseolta on pyydetty lausunto.

Maakuntamuseo toteaa Koskilinnan hyvin hoidetuksi ja muodoiltaan hyvin säilyneeksi. Sen sijaan 1960-luvulla rakennetun yksikerroksisen päiväkotisiiven museo näkee arvoiltaan vähäiseksi, joten sen mahdolliselle purkamiselle ei ole esteitä. Sen sijaan Koskilinnan ulkokuori pitäisi säilyttää entisellään.

Samoin Koskilinnan sisällä maakuntamuseo näkee useita arvokkaita piirteitä, joita pitäisi vaalia tai säilyttää mahdollisissa muutostöissä. Näitä piirteitä löytyy muun muassa ala-aulasta, porrashuoneesta sekä toisen kerroksen pylväs- ja juhlasalista.

Maakuntamuseo toteaa, ettei rakennukseen tulisi tehdä kohtuuttomia muutoksia ja sen olisi hyvä säilyä jatkossakin vähintään puolijulkisena tilana. Ostajaehdokkaat Miia Ponkiniemi ja Minna Duray kaavailevat Koskilinnasta monimuotoista toimintaa sisältävää taloa, joka toimisi kuntalaisten kohtaamispaikkana.

 

Tuukka Olli