Koskensalon taidokkaat perhoset tuovat iloa – koristeiden uusi koti löytyi Hämeenkyröstä

Ritva KoskensaloRitva Koskensalon kädentaitojen odoituksia ovat muun muassa sukkahousuista tehdyt ruusut.

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN. Kurjenmäkikodilla ja Siljankodilla Hämeenkyrössä on kesän aikana saatu ihailla perhosia, jotka ovat syntyneet ikaalilaisen Ritva Koskensalon käsissä. Koskensalo on ollut ahkera käsitöiden harrastaja, ja Ikaalisissa moni tuntee hänen erilaisia luomuksiaan.

Perhosten lisäksi hänen käsissään on syntynyt esimerkiksi paperinarusta askarreltuja isoja punaisia amarylliksiä ja sukkahousuista taiteiltuja ruusuja, joita hänellä on muutama koristeenakin huoneessaan Oivakodilla Ikaalisissa.
– Enää en ole tehnyt, Koskensalo tuumaa.

Koskensalon tytär, hämeenkyröläinen Heli Talonpoika kertoo, että äidillä on ollut kädentaitoa lapsesta asti. Näppärillä käsillä on ommeltu vaatteita ja neulottu sukkia.
– Niin kuin nämäkin olen tehnyt, Koskensalo sanoo edessään pöydällä olevista ruusuista.

Terälehtien muoto on taivutettu ohuesta rautalangasta, johon on pingotettu sukkahousu harsomaiseksi terälehdeksi. Viehättävät kukat ovat taiten tehtyjä, ja varmasti niiden kautta on levinnyt iloa jokaiselle, jonka huomaan kukkia on päätynyt.
– Paljon olen kaikenlaista tehnyt. Myös äiti oli kova tekemään käsillään eläessään.

paperiperhonen Ritva Koskensalo

Kurjenmäkikodissa sijaitsevassa pienessä koristepuussa on ajankohdan mukaan erilaisia koristeita. Tällä kertää puussa on kesäisiä Ritva Koskensalon tekemiä perhosia.

 

Perhoset lahjoitettiin hoitokotiin

Koskensalon tyttäret lahjoittivat 80 paperista tehtyä perhosta hämeenkyröläiselle Sirkka Hakalalle, joka on myös Koskensalon tyttärentyttären tyttären kummi.

Hakala kävi parin vuoden ajan Kurjenmäkikodilla miehensä kummitätiä katsomassa ja vanhusten kanssa seurustelemassa, ja tästä kokemuksesta syntyi idea lahjoittaa perhoset hoitokotiin.
– Sanoin, että älkää vain heittäkö perhosia hukkaan. Niistä on iloa ja piristystä muille. Ritva on tehnyt ihania töitä, minullakin on paperista tehtyjä enkeleitä.

Kurjenmäkikodin virikeohjaaja ja kuntohoitaja Seija Kallio kertoo, että aulan kuivuneella limoviikunalla riittää käyttöä.

Hän ripustaa siihen aina ajankohtaan sopivia koristeita.
– Perhoset ovat kesän ajan roikkuneet siinä ja liikkuneet ilmavirrassa, Kallio kertoo.

Suuresta määrästä perhosia on riittänyt iloa myös Siljankodilla, jonne osa niistä toimitettiin.

Liisa Raipala