Koronarokotukset aloitetaan ensi viikolla Hämeenkyrössä, mahdollisesti Ikaalisissa ja Jämijärvelläkin

käsidesi korona koronaepidemia tartuntatautitilanne pirkanmaaKuva: UutisOivan arkisto

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI. Koronavirusrokotukset aloitetaan Hämeenkyrössä ensi viikolla. Ikaalisissakin rokotukset päästään mahdollisesti aloittamaan samaisella viikolla.
Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (PoSa) alueella rokotetaan ensi viikolla noin 50 työntekijää ja ensihoitajaa, jotka ovat etulinjassa tutkimassa ja hoitamassa koronapotilaita. Mikäli rokotteet riittävät, Jämijärven terveysasemalta rokotetaan muun muassa näytteenottajia.

Kaikissa kolmessa kunnassa rokotetaan ensin koronaviruksen etulinjassa työskentelevää terveydenhuollon henkilöstöä sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstöä ja asukkaita.
Seuraavaksi vuorossa ovat iän tai perussairauksien vuoksi vakavalle koronavirustaudille alttiit henkilöt.

Perusväestö rokotetaan näiden ryhmien jälkeen. Järjestys perustuu THL:n suosituksiin.
– Alkuvaiheessa joudutaan valitettavasti tarjoamaan vain niukkuutta. THL:n rokotussuunnitelman mukaista järjestystä noudatetaan ja oikeudenmukaisesti edetään, sanoo PoSan ylilääkäri Margit Seppälä.
PoSa saa tammikuun aikana noin 50 rokotetta viikottain. Helmikuun määristä ei ole vielä tietoa.

Suomessa käytössä olevaa Pfizerin rokotetta kuljetetaan ja säilytetään -70 asteen lämpötilassa. Normaalissa jääkaapissa sulatettuna rokote säilyy viisi päivää.
Hämeenkyrö ei ole joutunut hankkimaan lisälaitteita rokotteen säilytykseen.
– Rokotteita tilataan suunnitellun rokotettavien määrän mukaisesti. Kunnissa ei ole pidempiaikaiseen rokottamisen säilyttämiseen liittyviä kylmälaitteita, vaan rokotteita tilataan aina sen verran kuin säilyvyyden mukaisesti voidaan rokottaa, Hämeenkyrön ylilääkäri Tuomas Parmanen kertoo.

Rokotepisteiden sijaintia tai lukumääriä kunnat eivät voi avoimesti paljastaa.

Perusväestön vuoro aikaisintaan loppukeväästä

Kunnissa ei ole vielä tarkkoja rokotussuunnitelmia perusväestölle.
– Asiasta tiedotetaan, kun se tulee ajankohtaiseksi, Ikaalisten ylilääkäri Tiina Salminen sanoo. Samaa viestiä lähettää Hämeenkyrön Parmanen.

PoSan alueella perusväestön rokotusten vuoro on aikaisintaan loppukeväästä tai kesällä ja kestää ainakin syksyyn asti, arvioi Seppälä.
– Lopullisia suunnitelmia ei ole vielä ollut tarve tehdä, Seppälä sanoo.
Se PoSassa kuitenkin jo tiedetään, että rokotteet tullaan hoitamaan ajanvarauksella ja niistä tiedotetaan laajasti. Postikutsuja PoSa ei aio käyttää niiden työläyden ja kalleuden vuoksi. Perusväestön rokottamiseen otetaan avuksi ainakin yksityiset työterveyshuollot.

Kuntien ei ole tarve hoppuilla perusväestön rokotussuunnitelmien kanssa siksikään, että THL:n ohjeistukset voivat muuttua tulevina kuukausina. Ohjeistuksiin vaikuttaa muun muassa se, kuinka paljon rokotteita on saatavilla.
Suomessa on tällä hetkellä käytössä yksi rokote, jota valmistavat Pfizer ja Biontech. EU:ssa on saatu lupa myös Modernan rokotteelle, mutta sitä saadaan Eurooppaan ja Suomeen vain vähän. Suomi on mukana kuudessa rokotehankinnassa.

Hämeenkyrössä on keväästä alkaen todettu 11 koronavirustartuntaa, Ikaalisissa 16 ja Jämijärvellä viisi.

Anne Salminen