Hämeenkyrössä koronainfektiolle altistuneita, ei vahvistettuja tartuntoja

terveyskeskus terveys koronatilanne hämeenkyrö ikaalinen viljakkala jämijärviKuva: UutisOivan arkisto

OIVASEUTU. Hämeenkyrössä, Ikaalisissa, Viljakkalassa tai Jämijärvellä ei ole tämänhetkisten tietojen mukaan todettu yhtään laboratoriokokein vahvistettua koronavirustapausta. Pirkanmaalla on todettu eilen keskiviikkona yhteensä kaksi uutta koronavirustartuntaa. TAYS kertoi tiedotteessaan, että molempien henkilöiden lähikontaktit on selvitetty ja asetettu karanteeniin.

Hämeenkyrössä ei ole yhtään varmennettua koronatapausta. Ikaalisten alueella ei ollut puoleen päivään mennessä tiedossa yhtään diagnoosivarmistettua tapausta. Kuitenkin ylilääkäri Tuomas Parmanen kertoo, että infektiolle altistuneita löytyy Hämeenkyröstäkin.

– Paikallista epidemiaa ei vielä ole, mutta on ilmeistä sen olevan vielä edessä, Parmanen kertoi torstaina iltapäivällä.
– Nyt vaikuttaa olevan tyyntä myrskyn edellä.

Hämeenkyrössä infektio-oireisille on järjestetty terveyskeskukseen erillinen vastanaotto. Myös muita polikliinisia palveluita on siirretty etäämmälle kiireellisen hoidon vastaanottotiloista.  Tuomas Parmanen kertoo, että painopistettä on alettu siirtää kiireettömästä palvelusta kiireelliseen kaikkien palveluiden osalta.

– Terveyskeskuksessa kuormitusta aiheuttaa tällä hetkellä varmasti juuri eniten toimintojen järjestäminen ja varautuminen epidemiatilanteeseen. Myös tiedottaminen sekä asioiden ja ohjeistuksien selvittäminen vie aikaa, kertoo ylilääkäri Tiina Salminen Ikaalisista.
– Esimerkiksi puhelinkontaktien lisääntymiseen ollaan jo varauduttu.

Salminen muistuttaa, että epidemian kehittymisen ennustaminen on hyvin vaikeaa. Edes sen laajuudesta ei voida olla varmoja, sillä epäiltyjä tautitapauksia ei enää testata.
– Valmistaudumme siihen, että tilanne pahenee, hän toteaa.                     

Suomessa on todettu yhteensä yli 400 koronavirustapausta. Luku tarkentuu päivän aikana, kun sairaanhoitopiirit ilmoittavat omat lukunsa. Kaikkia epäiltyjä tapauksia ei kuitenkaan testata, joten luvut ovat erittäin todennäköisesti paljon suuremmat.

Hallitus ilmoitti tänään uusista ohjeistuksista. Sukulaisten ja läheisten vierailut asumispalveluyksiköissä, hoitolaitoksissa, terveydenhuoltoyksiköissä ja sairaaloissa päättyvät valtakunnallisesti. Kunnat velvoitetaan järjestämään palvelunumero yli 70-vuotiaille. Kuntien tulee myös mahdollistaa palvelut myös heille, jotka eivät ole normaalisti kunnan palveluiden piirissä. Tehohoidon kapasiteettia nostetaan koko Suomessa. Epidemian arvellaan kestävän kuukausia.

 

Nina Ylinen