Korona-rajoitukset peruivat viikonlopulle suunnitellun Haitarikimaran

Harmonikkakimaran yhteydessä piti kuulla myös Ylä-Satakunnan musiikkiopiston jousi- ja harmonikansoittajia, jotka tässä harjoittelevat Ikaalisissa Harmonikkamuseolla.
IKAALINEN. Korona-viruksen leviämisen hillitsemiseen tähtäävät toimet pakottivat Sata-Häme Soi ry:n hallituksen tekemään tiukan päätöksen. Ensi  viikonlopulle 20.–22. maaliskuuta Ikaalisten Kylpylään suunniteltu Haitarikimara päätettiin perua sen jälkeen, kun maan hallitus suositteli perumaan yli 500 hengen yleisötapahtumat.
Sata-Häme Soi ry:n hallituksen jäsen ja Harmonikkaliiton puheenjohtaja Kimmo Mattila kertoo, että peruminen tehtiin yhteisymmärryksessä kylpylän kanssa.
– Tämä on harmi, mutta ei tässä tilanteessa ollut perusteita toimia toisinkaan, Mattila sanoo.
Haitarikimaran ohjelmaan piti kuulua myös Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan kilpailuiden semifinaalit, ja Sata-Häme Soi ry saa nyt miettiä, miten ensi kesän kilpailuiden finalistit karsitaan. Oletuksena on, että koronatilanne rauhoittuu siihen mennessä, että harmonikkafestivaalit päästään heinäkuun alussa järjestämään.
– En osaa vielä sanoa, miten karsinnan kanssa menetellään. Semifinaaliin valittujen asema pysyy ennallaan. Mahdollista voisi olla järjestää karsintaa varten ei-yleisötilaisuus lähiaikoina tai myöhemmin keväällä. Karsia voitaisiin ehkä erilaisia videoita hyväksi käyttäen tai livevideoyhteyden kautta.
Haitarikimaraa varten Kylpylän Ikaalinen Areena oli varattu koko viikonlopuksi, ja harmonikan piti soida eri esiintyjien voimin myös kylpylän tanssiravintolassa ja pubissa.
Mattila harmittelee myös sitä, ettei ensi perjantaina päästä kuulemaan myöskään Haitakimaraan suunniteltua Ylä-Satakunnan musiikkiopiston Junnupelimannien ja Kankaanpään musiikkiopiston UusiKapelli-orkesterin yhteiskonserttia. Kahden opiston konsertissa piti soittaa noin 30 lasta ja nuorta. Mattila on itsekin ollut sen verran mukana että on kirjoittanut nuorille soittajille nuotteja ja tehnyt sovituksia.
– Nuorten projekti on ollut kiva, ja se olisi hyvin sopinut tähän kokonaisuuteen. Nyt yhteiskonsertille täytyy löytää toinen tilaisuus.
Myös valtakunnallisen, lukioikäisistä soittajista koostuvan Nuorten Harmonikkaorkesterin piti pitää leiriä kylpylässä ja esiintyä Haitarikimarassa.
– Kaikesta pitää nyt luopua. Tarkoitus oli saada kylpylään uutta yleisöä ja houkutella yleisöön myös heidät, jotka muutenkin tulevat kylpylään.
Sata-Häme soi ry:n hallituksen puheenjohtaja Susanna Hakala sanoo, että yhteistyötä kylpylän kanssa ehdottomasti jatketaan myöhemmin.
– Sääli, että nyt kävi näin, mutta ei ollut vaihtoehtoa, Hakala sanoo.
Ikaalisissa oli suunniteltu järjestettäväksi myös 3.–5. huhtikuuta lasten ja nuorten valtakunnallinen harmonikkatapahtuma Minä soitan harmonikkaa. Myös tämä tapahtuma jouduttiin perumaan. Vuosittain eri puolilla maata pidettävän tapahtuman järjestävät Harmonikansoiton Opettajat ry, ja Ikaalisissa toimia Harmonikkainstituutti olisi ollut isäntänä.
Mattilalla on myös omakohtainen kokemus siitä, miten tietoisuus koronaviruksesta ja tartuntojen hillitsemisen vuoksi päätetyt toimet ovat edenneet viime päivinä nopeasti. Pari kaksi viikkoa sitten hän oli Prahassa kansainvälisen harmonikkaliiton tapahtumassa, jossa oli osanottajia yli 20 maasta, eikä koronavirus vielä isosti vaikuttanut.
– Juuri silloin Italiasta kuultiin ensimmäisistä tapauksista, eikä sillä ollut mitään vaikutusta tapahtumaan. Tapaamisessa oli italialaisiakin, ja Italiassa oli ollut ensimmäiset koronatapaukset, mutta mitään karanteenia heillä ei vielä ollut. Kiinalaiset jäivät pois, mutta eteläkorealaisia oli mukana. Silloin ei osannut yhtään ajatella, miten nopeasti tapahtumat lähtisivät etenemään, Mattila kertoi viime viikon keskiviikkona muutama tunti sen jälkeen, kun hallitus oli antanut suosituksensa rajoittaa yleisötapahtumia.
Liisa Raipala