Kolumni: Lomasuoritus odottaa

UutisOiva uutisoi paikallisesti alueella Hämeenkyrö, Ikaalinen, Jämijärvi ja Viljakkala

Kesäloma häämöttää. Perheen kanssa olemista, huvipuistojen kiertämistä, sukuloimista, ystävien tapaamista, urheilua, kesäteatteria, festareita, lavatansseja, mansikanpoimintaa, mattopyykkiä, kasvimaan perkaamista, nurkkien siivousta, vaatekaappien järjestämistä. Lista on loputon.

Mitä kaikkea sitä ihminen ajatteleekaan tekevänsä muutaman kesälomaviikon aikana. Itse kuulun valitettavasti juuri tuohon liioittelevien ihmisten kategoriaan, joka kuvittelee ehtivänsä lomalla tehdä kaikkea.

Tänä kesänä olen päättänyt tehdä jotain eri tavalla. Kalenteri ei ole vielä täpösen täynnä sovittuja menoja, eikä lapsille ole luvattu kohtuutonta määrää kesäreissukohteita. Olen ajatellut kokeilla olemisen nautintoa. Päiviä vailla päämääriä ja ajatuksetonta olemista, loikoilua.

Moni ystävä on jo nauranut ajatukselle, että tämä suunnitelma ei ehdi toista lomapäivää nähdä ennen kuin se on mennyt uusiksi. Ja he voivat olla oikeassa. Jos ihminen on enemmän toiminnan kuin löhöilyn ystävä, voi väkinäinen suunnittelemattomuuskin kääntyä itseään vastaan ja muuttua pakonomaiseksi suorittamiseksi. Omalla kohdallani väljän kalenterin ajatus tarkoittaa sitä, että haluaisin tänä kesänä täyttää päiviä yllättäen eteen tulevilla tekemisillä ja kohtaamisilla. Elää kerrankin hetkessä vailla kalenterin kahleita. Tavoitteena ainakin on olla olematta se kuuluisa lomasuorittaja. Uskon vakaasti, että onnistun siinä.

Katri Linnikko