Kolu etsii hoidettavia luontokohteita Pirkanmaalta

kesä niitty perhonen luonto talkoot hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

OIVASEUTU. Tiedätkö luontokohteen, joka kaipaisi hoitamista? Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri on käynnistänyt kehittämishankkeen, jossa yhdistetään luonnonhoito ja monikulttuurinen toiminta.

Pirkanmaalta etsitäänkin nyt kohteita, joissa luontoa pääsee hoitamaan. Kyseessä voi olla esimerkiksi perinnebiotooppikohde, uhanalaisen lajin esiintymä tai kulttuuriympäristö. Luonnosta poistetaan myös haitallisia lajeja, kuten jättipalsamia ja lupiinia. Hankkeessa voidaan myös kehittää esimerkiksi tienvarsien kasvillisuutta.

Kohteet valitaan päasiassa kuntien ja yleishyödyllisten tahojen alueilta. Hanke voi myös mennä yksityisille kohteille, joihin ei ole saatu tai saatavilla muuta julkista tukea. Valinnassa painotetaan inventoituja alueita, jotka on luokiteltu valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai vähintään paikallisesti arvokkaiksi. Kohteiden valintaan vaikuttaa myös niiden sijoittuminen maaseudun arvokkaille kulttuurimaisema-alueille.

Ehdotuksia hoidettavista kohteista toivotaan sähköpostitse osoitteeseen sari.hamalainen@sll.fi.  Viestissä on hyvä ilmetä tietoa kohteen luontoarvoista, mahdollisimman tarkasta sijainnista ja maanomistusoloista. Haitallisten lajien osalta toivotaan tietoa myös esiintymän laajuudesta.

Kotouttavaa luonnonhoitoa Pirkanmaalla (Kolu) on saanut kaksivuotisen rahoituksen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Sen toteuttamisessa hyödynnetään Pirkanmaan ely-keskuksen asiantuntemusta.

Nina Ylinen