Kolmostien vuoro – lopultakin

 

Pääkirjoitus 19.6.2019

Lähes kohtuuttoman kauan kaavailtu Hämeenkyrön ohitustie nytkähti eilen eteenpäin. Hallitus esittää ohitustien rakentamiselle rahaa lisäbudjetista, jossa käynnistetään merkittäviä liikennehankkeita. Täydellisenä yllätyksenä rahoitusesitys tuskin tuli kenellekään, sillä niin voimakkaasti kolmostien parannustöitä on lobattu niin Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Satakunnan maakuntien kuin kuntienkin taholta varsinkin viimeisen parin vuoden ajan. Toisaalta rahoitusta on jo niin kauan odotettu, että tavallaan päätös on kuitenkin yllätys – ja samalla myös helpotus.

Hämeenkyrö on roikkunut ikään kuin löysässä hirressä ohitustietä odotellessaan jo vuosikaudet. Kunnan kehittäminen on ollut hankalaa, kun on tiedetty, että toteutuessaan uusi tielinja muuttaa melkoisesti sitä tilannetta, mitkä yrityskiinteistöt ja -tontit ovat houkuttelevimmilla paikoilla. Nyt Hämeenkyrö pääsee lopultakin hyödyntämään maaresurssiaan, jota sillä on runsaasti tulevan uuden tielinjauksen varrella.

Omat haasteensa tien uusi linjaus luonnollisesti tuo osalle kunnan nykyisistä yrittäjistä, mutta ohitustien tulo on ollut niin väistämätön, että nyt ainakin jokainen tietää, mitä on edessä ja jossittelun sijaan on aika suunnitella tulevaisuutta.

Iso vaikutus ohitustien tulemisella on myös Ikaalisille, sillä uuden kolmostien valmistuttua ajoaika Tampereelle lyhenee ja matkan teko sujuvoituu, kun nykyiset liikenneympyrät poistuvat valtatieltä. Päätös kolmostien rahoituksesta saa varmasti kuohujuomat nousemaan myös Parkanossa ja lukuisissa kunnissa tien varrella Vaasaan asti.
Kolmostien asiaa on ajettu korostamalla sen arvoa Suomen ruokatienä, joka yhdistää elinvoimaisen maaseudun ja Suomen kasvukeskukset. Lisäksi on muistutettu sen merkityksestä Suomen viennille, koska kolmostietä pitkin kulkee paljon teollisuuden tuotteita satamiin ja maailmalle. Maakunnat ovat korostaneet, että tehtävillä investoinneilla turvataan vientikuljetusten toimintavarmuus.

Jo kolmostien rakentaminen tuo seudullemme pitkäksi aikaa työtä ja tekemisen meininkiä. Vaikka tietyöt hetkellisesti aina myös hidastavat paikallista liikkumista, ne ovat osoitus elinvoimasta. Toivottavasti valtion nyt osoittama rahapotti piristää seutumme vetovoimaa ja herättelee yrityksiä rohkeasti investoimaan seudullemme.

 

Katri Linnikko

Päätoimittaja