Kokoontumiskielto hiljentää myös kirkot

hämeenkyrön seurakunta

OIVASEUTU. Valmiuslain käyttöönotto poikkeusolojen vuoksi muuttaa seurakuntien toimintatapoja ainakin kuukaudeksi.

Evenkelis-luterilaisen kirkon piispat ovat yhdessä sopineet, että jumalanpalvelukset pidetään sanajumalanpalveluksina jokaisessa seurakunnassa siten, että paikalla ovat vain jumalanpalveluksen toimittajat eli pappi ja kanttori.

Jumalanpalvelukset videokuvataan ja lähetetään internetissä kussakin seurakunnassa käytettävissä olevin keinoin.

Piispat suosittelevat, että jokaisen seurakunnan pääkirkko on auki edellä mainitun jumalanpalveluksen jälkeen hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten. Kyseessä ei ole yleisötilaisuus, mutta kirkko on auki.

Kirkolliset toimitukset, kuten kasteet, vihkimiset ja hautaan siunaamiset hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Yhdessä perheiden ja omaisten kanssa sopien kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään kymmenen ihmistä.

Kun hautaansiunaamistilaisuudetkin ovat nyt näin pieniä, voidaan harkita myös sitä, että muistotilaisuus järjestetään suurempana tilaisuutena myöhemmin koronatilanteen rauhoituttua.

Ikaalisten kirkkoherra Juha Aila kertoo, että seurakunta avaa viikolla 13 oman nettikanavan, jolla se lähettää hartauksia ja keskusteluja.

Hän muistuttaa myös, ettei kenenkään tarvitse jäädä yksin, vaikka koronaepidemian vuoksi ihmisiä kehotetaan välttämään tapaamisia.
– Ottakaa yhteyttä meihin seurakunnan työntekijöihin, jos koette yksinäisyyttä, Aila sanoo.

 

Tukipuhelimet auttavat kriisin keskellä

Ikaalisten seurakunta on avannut tukipuhelimen, josta tavoittaa seurakunnan työntekijän aina maanantaista perjantaihin kello 9–18. Tukipuhelimen numero on 03 454 0044.

Hämeenkyrön seurakunnassakin kokoava toiminta on keskeytetty.
– Sunnuntain jumalanpalveluksissa ovat läsnä vain sen toimittajat. Nämä sanajumalanpalvelukset striimataan eli lähetetään verkossa, kertoo kirkkoherra Jorma Pitkänen.

Hämeenkyrössä kirkko pidetään auki keskiviikkoiltaisin kello 18-20 rukousta, hiljentymistä ja sielunhoitoa varten. Paikalla on kaksi seurakunnan työntekijää.

Tartuntariskin pienentämiseksi kastetilaisuuksia ja vihkimisiä järjestetään vain kirkossa, eikä merkkipäiviään viettäviä seurakuntalaisia käydä onnittelemassa.

Hämeenkyrön kirkkoherranvirasto on avoinna maanantaisin ja torstaisin. Diakoniatyöntekijät ovat tavoitettavissa joka arkipäivä.

Myös Hämeenkyrön seurakunta perustaa tukipuhelimen, johon voi soittaa arkisin kello 9–18. Puhelinnumero 044 7248 322.

Viljakkalassa kirkko on avoinna sunnuntaisin kello 11-13, mutta jumalanpalvelus näytetään verkkolähetyksenä sunnuntaisin kello 10 ja myöhemmin sen voi katsoa tallenteena.

Jämijärven kappeliseurakunnassa suljetaan seurakuntatoimisto toistaiseksi. Kirkkoherranvirasto Kankaanpäässä on avoinna, mutta asiointi toivotaan hoidettavan puhelimitse tai sähköpostitse.

Kankaanpään kirkko on avoinna sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen kahden tunnin ajan. Kappeliseurakunnissa ei ole jumalanpalveluksia.

Kirkolliset toimitukset pyritään hoitamaan mahdollisimman häiriöttömästi, mutta kokoontumisrajoituksen vuoksi tilaisuuteen saa osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä.

 

Sakari Ilomäki