Kirjastoauto taas kokonaisille kierroksille

Tulin iloiseksi kun luin UutisOivasta (12.9.), että kirjastoauto alkaa kiertämään jälleen ainakin kouluilla. Se on tärkeää, sillä se voi johdattaa lukemattomien perheiden lapset lukijoiksi ja kirjaston käyttäjiksi. Toivoisin, että kirjastoauto voisi pysähtyä muuallakin kuin muutamalla koululla, vaikka koulut lienevät kaikkein tärkein pysäkki. Olen kuitenkin eri mieltä kirjastotoimenjohtaja Pirkko Pilvisen kanssa siitä, että kirjastossa voi käydä samalla kun muutenkin pitää käydä kaupassa keskustassa. Moni voi yhdistää samaan reissuun monta asiaa mutta kaikille se ei onnistu.

Monet vanhukset tekevät pakollisen viikottaisen ruokakauppareissunsa omaisten tai tuttavan kyydissä. Silloin harvempi kehtaa viivästyttää matkaa ehdottamalla pysähdystä kirjastoon. Palvelubussilla liikkuville kaupan ja kirjaston yhdistäminen voi olla vaikeaa huonon liikuntakyvyn vuoksi. Auto vie kaupalle, mutta kävely kirjastolle ei onnistu varsinkin, kun on kasseja mukana.

Myös lapsiperheiden joukossa on meitä, jotka eivät yhdistä kauppareissua ja lapsia. Sehän tarkoittaisi, että lapset pitäisi ottaa mukaan kauppaan. Kaupan muiden käyttäjien ja lasten kannalta on järkevämpää, että lapset leikkivät kotona leikkejään tai lukevat kirjojaan kuin tylsistyvät tai riehuvat kaupan käytävillä.

Kirjastoon siis lähdetään erikseen, jos lähdetään. Meiltä lähdetään varta vastenkin, mutta kaikki eivät ole vielä löytäneet lukemisen iloa tietään kirjaston käyttäjiksi.

Toivon siis, että asiasta päättävät pyrkivät siihen, että kirjastoauto saadaan takaisin kokonaisille kierroksille.

Kiitos siitä, että ainakin koulupysähdykset nyt tulevat takaisin.

 

Krista Silmu