Kiinteistöveron prosenteista

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Viime viikon UutisOiva (30. heinäkuuta) kertoi, että Ikaalisissa yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistövero olisi nolla prosenttia. Se ei pidä paikkaansa. Päinvastoin, Ikaalinen verottaa kylätaloja, työväen- ja seurataloja sekä metsästysseurojen taloja hyvinkin ankarasti.

Ikaalisissa kaupunginvaltuusto on päättänyt, että yleishyödyllisille yhteisöille ”ei määrätä erillistä veroprosenttia”. Tämä ei suinkaan tarkoita, että vero on nolla, vaan se tarkoittaa veroa yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan. Ikaalisissa se on 1,23 prosenttia. Päätöksen sanamuoto on ”ei määrätä”, mutta se voi johtaa monia harhaan.

Naapurikunnissa Hämeenkyrössä, Jämijärvellä ja Parkanossa yleishyödyllisten yhteisöjen veroksi on päätetty 0 prosenttia. Vuosia sitten myös Ikaalisissa vero oli nollassa prosentissa, mutta nykyisin talkoovoimin ylläpidettävät talot maksavat taas kaupungille tuntuvaa kiinteistöveroa.

Esimerkiksi Oman Tuvan kiinteistövero on vuodessa lähes 9 000 euroa. Se saattaa olla jopa seuratalojen Suomen ennätys. Tuo summa on sama kuin esimerkiksi vuokratulot 15 suurista häistä tai kahvion tuotto 70 konsertista. Ikaalisten mittakaavassa nuo ovat melkoisia lukuja.

Yhdistykset voivat hakea kaupungilta avustusta, joka on puolet veron määrästä. Avustus on harkinnanvarainen ja kiinteistövero on silti ensin maksettava kokonaisuudessaan.

Yleishyödylliset yhteisöt ovat käytännössä pieniä yhdistyksiä, jotka ylläpitävät talojaan talkoovoimin. Hyvässä kunnossa olevat talot ja niiden monipuolinen toiminta koituu kaikkien asukkaiden eduksi. Talojen kunnossapito vaatii paljon vapaaehtoista palkatonta työtä. Tuloja edes perusmenojen kattamiseksi ei ole helppo kerätä. Lisäksi kiinteistöveron paradoksi on siinä, että kun talo remontoidaan, sitä myös verotetaan ankarammin. Oman Tuvan suuren remontin jälkeen vero nousi 127-kertaiseksi. (Luvussa ei ole laskuvirhettä.)

Olemme sitä mieltä, että yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistövero pitäisi Ikaalisissa olla nolla prosenttia kuten se on naapurikunnissakin.

 

Kimmo Mattila
Oma Tupa ry
puheenjohtaja

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.