Perussuomalaiset vahvin Hämeenkyrössä ja Viljakkalassa, keskusta Ikaalisissa

kuntavaalit 2017 hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala äänestys äänestyspaikat

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA. Perussuomalaiset saivat eniten ääniä nyt käydyissä eduskuntavaaleissa Hämeenkyrössä. Perussuomalaiset kokosivat 22,4 prosenttia annetuista äänistä, määrä on 1,1 prosenttiyksikköä enemmän edellisistä eduskuntavaaleista.

Suurin häviäjä Hämeenkyrössä oli keskusta. Se sai äänistä 22 prosenttia, joka on peräti 14,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

Eniten äänimääräänsä Hämeenkyrössä nostivat sosialidemokraatit. Kolmanneksi suosituin puolue sai 19,5 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Nousua edellisiin eduskuntavaleihin tuli seitsemän prosenttiyksikköä.

Kokoomus menetti hieman ääniään neljän vuoden takaisesta. Nyt sen osuus äänistä oli 12,2 prosenttia, ja vähennystä 0,8 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliitto puolestaan nosti kannatustaan Hämeenkyrössä. Puolueen äänisaalis oli 8,1 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Se merkitsi 1,6 prosenttiyksikön nousua edellisistä eduskuntavaaleista.

Kristillisdemokraatit saivat Hämeenkyrössä annetuista äänistä viisi prosenttia. Luku on 0,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Myös vihreät nosti kannatustaan Hämeenkyrössä. Se sai 4,9 prosentin äänisaaliin, jossa nousua edellisistä eduskuntavaaleista on 1,1 prosenttiyksikköä.

Kansalaispuolue sai äänistä 1,7 ja Liike Nyt Pirkanmaa sai 1,6 prosenttia. Sininen tulevaisuus sai Hämeenkyrön äänistä 0,8 prosenttia. Myös Seitsemän tähden liike ylsi Hämeenkyrössä 0,8 prosentin ääniosuuteen.

 

Keskusta ja perussuomalaiset kärjessä Ikaalisissa

Keskusta säilyi Ikaalisissa suurimpana puolueena, vaikka se sai rökäletappion viime eduskuntavaaleihin nähden. Keskustan osuus Ikaalisissa annetuista äänistä oli 21,2 prosenttia. Vähennystä neljän vuoden takaiseen oli peräti 16,1 prosenttiyksikköä.

Toiseksi eniten ääniä kokosivat perussuomalaiset. Puolueen äänisaalis oli 20,8 prosenttia. Se on 1,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Suurin voittaja Ikaalisissa oli SDP. Puolue sai 19,9 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Nousua kertyi neljän vuoden takaisesta 5,1 prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen ääniosuus oli nyt 13,1 prosenttia. Nousua viime eduskuntavaaleista kertyi yhden prosenttiyksikön verran.

Kristillisdemokraatit keräsivät Ikaalisten äänistä 9,9 prosenttia. Puolue oli yksi Ikaalisten voittajista, sillä sen ääniosuus nousi neljän vuoden takaisesta 4,8 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliiton äänisaalis oli 5,1 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Nousua kertyi neljän vuoden takaisesta 0,3 prosenttiyksikköä.

Vihreiden osuus Ikaalisten äänistä oli 4,9 prosenttia, jossa nousua edellisistä eduskuntavaaleista on yhden prosenttiyksikön verran.

Liike Nyt Pirkanmaa sai 1,3 prosentin ääniosuuden. Kansalaispuolue ja Sininen tulevaisuus saivat kumpikin Ikaalisten äänistä prosentin. Seitsemän tähden liikkeen äänisaalis jäi 0,4 prosenttiin.

 

Viljakkalassa kärkeen nousi perussuomalaiset

Keskusta menetti ykköspaikkansa Viljakkalassa. Nyt käydyissä eduskuntavaaleissa keskusta putosi kakkoseksi ja sai 19,8 prosenttia annetuista äänistä. Siinä on pudotusta 17,8 prosenttiyksikköä neljän vuoden takaisesta tuloksesta.

Suurimmaksi puolueeksi Viljakkalassa nousi näissä eduskuntavaaleissa perussuomalaiset. Puolue sai 27,5 prosenttia äänistä. Nousua neljän vuoden takaisesta oli 4,5 prosenttiyksikköä.

Sosialidemokraatit kuuluivat voittajiin Viljakkalassa. Puolue sai äänistä kolmanneksi eniten ja 17,2 prosenttia. Määrä oli 5,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Kokoomus säilytti asemansa. Sen ääniosuus oli 9,2 prosenttia, joka on 0,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa.

Kristillisdemokraattien ääniosuus Viljakkalan äänistä oli 7,7 prosenttia. Tulos oli 0,2 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja parempi.

Vasemmistoliitto sai äänistä 7 prosenttia, ja se oli prosenttiyksikön enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Vihreiden ääniosuus oli nyt 4,7 prosenttia. Nousua edellisistä eduskuntavaaleista oli 0,6 prosenttiyksikköä.

Kansalaispuolueen ääniosuus oli 2,7, Liike Nyt Pirkanmaan 1,9, Sinisen tulevaisuuden 1,1 ja Seitsemän tähden liikkeen 0,5 prosenttia.

 

Terhi Palonen

 

Lue myös: Pirkanmaan äänet laskettu – Ovaska eduskuntaan, SDP:lle eniten ääniä (14.4.2019)