Kesätyökokemus on arvokas

Pääkirjoitus 13.2.2019

 

Vaikka eletään vasta helmikuuta, monen nuoren katse on suunnattu jo kesään ja kesätöihin.

Ja syystäkin, sillä jos mielii saada suveksi töitä, on syytä olla ajoissa liikkeellä. Monet yritykset aloittavat kesälomakalenterin suunnittelun heti alkuvuodesta, ja samalla hoidetaan kesätuuraajien palkkaukset kuntoon.

Kesätyöpaikka on nuorelle paitsi mahdollisuus ansaita rahaa omiin hankintoihin tai vaikka kesälomamatkaan, ennen kaikkea tärkeä kokemus tulevaisuuden kannalta.

Kesätyöpaikassa nuori saa ensimmäisiä kontakteja työelämään, ja silloin ollaan vastuussa työsuorituksista paitsi itselle, myös työnantajalle.

Kesätyössä opitaan tulevaisuutta varten tärkeitä työelämän sääntöjä. Jos kouluaamuna bussista myöhästyminen ei tunnu nuoresta niin isolta asialta, on työpaikan ovi syytä aukaista aina ajoissa. Työtehtäviä ei voi myöskään siirtää eteenpäin odottamaan sitä hetkeä, kun motivaatio iskee, vaan töitä on tehtävä silloin, kun palkka juoksee.

Kesätyöpaikat ovat tänä päivänä useimmille nuorille kovan työn takana. Onneksi monet kunnat tukevat nuorten kesätyöllistämistä, mikä osaltaan lisää tarjolla olevien kesäpestien määrää.

Niin Hämeenkyrön, Ikaalisten kuin Jämijärvenkin kunnat ovat viime vuosina tukeneet paikallisia yrityksiä nuorten työllistämisessä.

Kesätyötuki on tärkeä kannustin, koska monelle pienelle yritykselle kesätyöntekijän palkkaaminen on iso kustannus.

Moni yrittäjä voi empiä kesätyöntekijän palkkaamista myös siksi, että kesätyöläinen vaatii työnantajan aikaa. Työntekijä on perehdytettävä tehtäviinsä, ja hänen kysymyksilleen on oltava aikaa kiireisenäkin hetkenä.

Kesätöiden tarjoaminen on kuitenkin satsaus tulevaisuuteen niin nuorelle kuin työnantajalle itselleenkin. Jos yrityksiin ei palkattaisi nuoria oppimaan työelämän sääntöjä, moni nuori olisi vasta parikymppisenä ottamassa ensiaskeleitaan työelämässä.

On koko yhteiskunnan kannalta tärkeää, että nuoret pääsevät töihin käsiksi jo kouluaikana.

Nuorista kuitenkin kasvatetaan tulevaisuuden tekijät.

 

 

Katri Linnikko

päätoimittaja