Kesätyö avaa silmiä työelämään

Pääkirjoitus 21.1.2021

Moni työssäkäyvä muistaa edelleen ensimmäisen kesätyökokemuksensa. Joku on hoitanut kunnan viheralueita, toinen ulkoiluttanut vanhuksia ja kolmas myynyt jäätelöä. Itse työtehtävistä jääneet opit eivät useinkaan ole työelämän kannalta kovin tärkeitä, mutta kesätöistä saatu yleinen elämänkokemus sitäkin arvokkaampaa.

Toki koulumaailmassakin opetellaan täsmällisyyttä, hyviä tapoja ja sinnikkyyttä, mutta työelämässä näistä ei voi joustaa ja ajatella, että löysäilystä saa korkeintaan todistukseen huonomman numeron. Monelle nuorelle voi tulla lievänä yllätyksenä, että töistä ei voi myöhästyä ja että siellä tehdään sitä, mitä pomo sanoo, huvitti tai ei. Työelämässä hyvällä käytöksellä on myös välitön vaikutus omaan hyvinvointiin. Ystävällinen sävy asiakkaan suuntaan peilaa usein takaisin, kuten myös äksyily.

Nuorten kesätyöpaikoista on aina pulaa, eikä töitä riitä kaikille. Koronan aiheuttamat vaikeudet yrityksissä eivät ole omiaan ainakaan lisäämään kesätyötarjontaa. Töitä kuitenkin on tarjolla, ja varmimmin paikat menevät ahkerille ja aktiivisille nuorille. Kesätyötä hakiessa ei kannata olla liian nirso tai miettiä liikaa palkkanauhan viimeistä riviä. Kesätyökokemus on arvokas katsaus työelämään. Kesätyötehtävät voivat joko innostaa kyseiselle alalle, tai vastaavasti kannustaa opiskelemaan ahkerammin, mikäli esimerkiksi linjatyö ei kokemuksen perusteella houkuttele.

Omalla työllä kootut ensimmäiset tienestit ovat myös arvokkaita. Monelle nuorelle ne avaavat ensimmäistä kertaa näkökulman siihen, että rahan eteen on tehtävä aika paljon töitä. Siihen asti kun kaikki hankitaan vanhempien rahoilla, moni asia tuntuu paljon edullisemmalta.

Kaikille nuorille kesätyöpaikkoja ja -tienestejä ei tänäkään kesänä varmasti riitä. Silloin voi vielä koittaa miettiä, löytyisikö lähisuvusta tai naapurustosta joku, jolle voisi tarjoutua avuksi vaikka puutarhanhoitoon, puusavottaan tai lasten leikkiseuraksi. Myös sitä kautta voi saada sekä kokemusta että tienestejä, ja voihan pyytää myös työtodistuksen osoitukseksi aktiivisuudesta.

Katri Linnikko
päätoimittaja