Kesällä kerätään talven aarteet

 

Pääkirjoitus 4.7.2019

 

Kotimainen marjakausi on jälleen alkamassa. Ensimaistiaisia mansikoista on ollut tarjolla jo muutaman viikon. Vähitellen käsillä alkaa olla mansikoiden pääsatokausi, jolloin on aika laittaa kesän herkut pakkaseen talvea odottamaan. Meidän seudullamme ollaan onnellisessa asemassa, koska täältä löytyy lukuisia marjatiloja, joista punaista herkkua voi käydä noutamassa tai itse poimimassa.

Mansikka on monelle suomalaiselle se lempimarja, jota pakkaseen halutaan. Lisäksi Suomessa kypsyy lukuisia luonnonmarjoja, joita voi käydä itse keräämässä metsästä tai napata talteen vaikkapa toripöydästä.

Suomalaista ruokakulttuuria ja kotimaisen elintarvikeketjun tunnettuutta edistämään pyrkivän Ruokatieto-yhdistyksen mukaan Suomessa kypsyy huononakin satovuonna noin 100 kiloa luonnonmarjoja jokaista suomalaista kohti. Marjoja poimitaan talteen vuosittain noin 40 kiloa per suomalainen.

Marjojen terveellisyydestä on viime vuosina puhuttu paljon. Marjat, hedelmät ja vihannekset kuuluvat olennaisen osana terveelliseen ruokavalioon. Samaan aikaan, kun ulkomailta tuodaan Suomeen monenlaisia superfoodeja, kuten goji-marjaa tai inkamarjaa, kasvaa omissa metsissämme vitamiinirikkaita ja herkullisia marjoja, joilla on todettu monenlaisia terveysvaikutuksia. Esimerkiksi mustikan vaikutuksista silmän ja verisuonten terveyteen on saatu viitteitä tieteellisissä tutkimuksissa. Kotimaiset marjat sisältävät myös valtavasti vitamiineja, jotka säilyvät parhaiten, kun marjat nautitaan tuoreeltaan tai nopeasti pakastettuna.

Kesäruokavalioon marjat tuovat keveyttä, terveellisyyttä ja herkullisuutta. Ja vaikka kesä on kauneimmillaan, on hyvä katsoa jo hiukan pidemmälle ja turvata vitamiinien saanti myös talvella. Jos poiminnan aloittaa nyt mansikalla, pääsee pian jatkamaan mustikalla ja vadelmalla. Sen jälkeen tarjolla on viinimarjoja, puolukkaa ja ainakin lakkaa. Eiköhän näistä vaihtoehdoista jokainen löydä mieluisaa herkkua niin suoraan suuhun kuin talven varalle pakastimeenkin.

 

Katri Linnikko
Päätoimittaja