Kenelle kiitos Maisematien uusista, syvistä ojista?

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

En oikeasti kiittele henkilöä, joka on tehnyt päätöksen, että nyt sopivasti vielä koulujen syyslukukauden alkamisen kunniaksi kaivetaan ojat.

Muutenkin tie on ollut kapea. Ajoväylän ulkoreunan valkoinen viiva menee paikoin jopa vain 10 sentin päässä päällysteen reunassa ja piennarta ei ole nimeksikään. Nyt sitten ei ole sitä vähääkään piennarta, vaan uusi, uljas oja.

Miten jalankulkijan, koiralla tai ilman, alakouluun kävelijän tai pyöräilijän pitäisi turvallisesti kulkea putoamatta ojaan? Syksyn hämärät aamut ja iltapäivät ovat pian edessä.

Maisematien pientareet ovat paikoin varsin kapeat.

Itse seuraan päivittäin Maisematien itäpään liikennettä. Aamuisin kello 8–9 välillä liikenne on suurimmillaan: koululaiset (6-12 -vuotiaat) pyörillä, mopot ja mopoautot, vanhempien saattoliikenne, töihin ajavat autot jne. Harvassa ovat ne ajoneuvot, jotka noudattavat Miharin sillan jälkeen 40 km/h vauhtia, saati risteykseen jatkuvaa 50-rajoitusta. Kiihdytyssuora avautuu heti sillalta tultaessa. Vauhtia on molempiin suuntiin menijöillä. Siurontiellä ajetaan sitten jo sata lasissa.

Ja jos on oikein kiire, oikaistaan Miharinlammentietä, joka on muuntunut elyn ja kunnan päätöksellä kevyen liikenteen väyläksi tien varrella asuvien yksityistien lisäksi. Merkit rajoituksista jää huomioimatta, jopa mopopojat hurjastelevat vanhempiensa siunauksella. Kuitenkin erityisesti aamuisin Sasin suunnasta tulevat koululaiset pyöräilevät 3-4 rinnan, seassa jalkaisin kouluun menevät ja he varmaan luulevat, että ei voi tulla autoa tai mopoa vastaan mutkan takaa. Onneksi ei vielä ole kukaan jäänyt alle.

Hidasteita Maisematiellä on muutama, mutta kaikki kevyen liikenteen väylän alueella, eli eivät vaikuta mitenkään jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden turvallisuuteen.

Yksi hidaste pitäisi ehdottomasti olla kohdassa, missä kevytväylä loppuu, ja Siuroon päin menevät pyöräilijät joutuvat vaihtamaan mutkassa maantien toiselle puolelle. Paikka on hieman vielä matalalla, eli lapsi ei edes näe, jos auto tulee.

Uudet ojat on nyt ns. korkattu. Onneksi sitä ei joutunut tekemään kumpikaan lapsenlapsistani. Turvallista matkaa kaikille, pienille ja isoille!

 

Seija Nieminen